Публикация

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ХИПЕРТОНИЦИ ПРЕЗ АВГУСТ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА”

На пациенти с трудно контролирано артериално налягане ще се прави и холтер



През целия месец август специалисти от Клиниката по кардиология на УМБАЛ «Александровска» ще преглеждат безплатно хора с доказано или със съмнение за високо кръвно налягане.

Прегледите ще се извършват от 14.30 до 18.30ч., в приемния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”). Предварително записване на тел. 02/ 9230 467 и 02/9230 339. Направления по НЗОК не се изискват.

Освен клиничен преглед и ЕКГ, на пациенти с трудно контролирано артериално налягане ще се прави и  холтер – мониториране със запис на сърдечната дейност за период от 24 часа. 

Артериалната хипертония (повишено кръвно налягане) става все по-сериозен медицински, социален и икономически проблему нас и по света, и засяга все повече млади хора, включително деца. Тя често е причина за сърдечно-съдови усложнения, мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, сърдечна и бъбречна недостатъчност и др. Сърдечносъдовият риск нараства още по-драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с повишен холестерол, наднормено тегло, обездвижване, тютюнопушене – фактори, свързани с храненето и начина на живот.

Коментари