Публикация

Две нови имунизации при децата


От тази година децата у нас ще бъдат ваксинирани безплатно срещу хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и стрептококус пневмоние (пневмококи).

В ранна детска възраст тези микроорганизми са едни от основните причинители на респираторни инфекции, пневмонии, отити.

Според Световната здравна организация, Hib-инфекцията е втората по честота причина за смърт при деца под 5-годишна възраст.

Инвазивните Hib-инфекции водят до тежки последици - глухота, епилепсия, умствена недостатъчност, дори смърт.

Пневмококовата инфекция е най-честата ваксинопредотвратима причина за смърт при деца под 5-годишна възраст с относителен дял от 28 %.

Единият нов антиген (срещу Hib) в имунизационния календар на детето е включен в състава на петкомпонентна ваксина заедно с антигените срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, а другият (срещу Стрептококус пневмоние) е под формата на самостоятелна ваксина.

Към списъка на препоръчителните ваксини от тази година са включени новите ваксини срещу ротавирусната инфекция и срещу човешкия папиломен вирус.

Имунизациите и реимунизациите се извършват съобразно Имунизационния календар на страната, след преглед от личния лекар.

Децата до 18 години са освободени от потребителска такса. От тази година вече всяко дете ще има право и на неограничен достъп до педиатър. За целта обаче е необходимо първо да бъде посетен семейният лекар, който ще бъде задължен да издава талони за специалист безотказно.

Коментари