Публикация

Предпочитаната играчка показва бъдещото развитие на детето


За децата играчките не са просто и обикновено забавление. Те са умалено изображение на околния свят, чрез което малкият човек се учи да действа, да реагира, да планира, да изгражда отношенията си с другите.

Според психолози, предпочитанията на детето към дадени игри и играчки могат не само да насочат към по-добро опознаване на характера му, но и да надникнат в бъдещето.

Конструктор
Децата, които предпочитат конструктора пред другите играчки, са упорити, търпеливи и усърдни. Тези игри развиват логическото мислене, концентрират вниманието, създават навици за самостоятелност. Тези деца се интересуват повече от предметната страна на нещата, отколкото от  междуличностните отношения.

Като правило, детето, което изгражда кули и сложни съоръжения, свърза живота си със системата на знаците. Това са бъдещите математици, програмисти, системни администратори или архитекти.

Игра на войници
Тази игра подпомага пълноценното развитие на личността – командването на армия от играчки също изисква стратегия, йерархия, изработва интерес към детайлите и създава навик да се оценяват детайлите и да се наблюдава ситуацията отстрани. Практиката показва, че често игрите на войници прерастват в интерес към шахмата, където навиците се усъвършенстват.

Децата, които играят на войници, имат данни за лидери – каквито и да станат, те рядко се примиряват с второстепенна роля.

Коли
С коли играят обикновено децата, които искат да приличат на възрастните. В очите на много малки деца силен е именно управляващият голяма кола. Тази игра не предоставя много простор за фантазия и творчество. Смята се, че децата, които предпочитат да играят с коли, рядко стигат високи позиции в деловия свят.

Меките играчки
Ако детската стая е препълнена с крокодили, маймуни, китове и леопарди – това означава, че детето ви е много общително и развива комуникативни умения. Отношенията между хората за него са по-важни, отколкото различните предмети и явления. Те най-често "очовечават" играчката, като я хранят, приспиват, обучават. При това меката играчка е идеалният и неразделен приятел, който винаги е до теб и ти вдъхва сигурност и спокойствие.

Меките играчки, казват психолозите, са изборът на бъдещите хуманитаристи – филолози, журналисти, работещите в социалната сфера.

Динозаври
Децата, чието въображение се пали от динозаврите, са любознателни, разсъдливи, схващат много бързо. Като правило, интересът им не се ограничава само със самите фигурки на динозаврите – децата започват да систематизират получената информация за праисторическите животни, гледат филми, четат книги, изрязват или лепят изображения.

Това дете е бъдещ изследовател. Най-вероятно сферата на неговите интереси ще бъдат естествените науки – химия, физика, биология.

Ако момчето играе на кукли
Епизодичното увлечение може въобще да се пренебрегне. Но упоритият интерес към куклите е знак. Обикновено малкото момче играе на кукли в два случая – когато расте в непълно семейство, или когато не намира общ език с връстниците си. Добре е в такъв случай да се потърси съветът на психолог.

Ако момичето упорито предпочита коли и машини
Това се среща по-рядко. Най-често говори за импулсивност, активност и енергия, която не може да се изразходва в кротки "момичешки" игри.

 

Коментари