Публикация

Има надежда за хората с шум в ушите

Вървят клинични тестове на лекарства. Слухови апаратчета, обогатяване на шума и когнитивни терапии се използват за намаляване на дискомфорта при тинитус



Много често хората, които страдат от шум в ушите (тинитус), са се примирили с това състояние, като казват „Знам, че нищо не може да се направи за това и просто трябва да се науча да живея по този начин“.

Много е разочароващо да се чува това отново и отново, защото, противно на общоприетото мнение, това не е вярно. Макар че нашите познания  за явлението шум в ушите трябва още да се развиват, изследванията през последните няколко години подобриха нашето разбиране за това състояние и ние сме в състояние да помогнем повече на тези, които страдат от него, смята Луиз Харт, главен аудиолог в пациентската организация „Действия срещу загубата на слуха“ в Съсекс, Великобритания. Има методи, които знаем, че работят, а заради натрупаните знания вече можем да обясним защо точно работят, обяснява специалистката.

Какво е тинитус?

Това е медицински термин, който описва чуването на шум с едното или с двете уши, или пък наличието на шум в главата, когато в момента няма външен шум. Както при много други здравни проблеми, и за това състояние няма просто обяснение. Има много и различни фактори, които могат да отключат това състояние и които са различни от най-очевидните фактори като възраст и външни шумове. Сред тях са заболявания на ушите, главата и врата, проблеми с кръвообращението, приемането на определени медикаменти и даже стрес.  

Какво точно става в мозъка ни при тинитус? В момента има няколко различни теории къде може да започне шумът в ушите, как може да започне и кои части на мозъка може да участват в това състояние. Една от най-новите теории е, че при шум в ушите нашият мозък губи нормалната си способност да блокира или да намалява негативния сензорен сигнал. Съществува мрежа от свързани мозъчни структури, които участват в емоциите, поведението и дълготрайната памет и действат като пазачи, които блокират достигането на сигнала на шума до участъка от мозъка, отговорен за слуха. Казано просто, повреждането на тази система вероятно влияе на възприемането на сензорните сигнали по такъв начин, че може да се развие както тинитус, така и хронична болка, и това да доведе до примка, която ви е приготвил собственият ви мозък.

Медицински интервенции при тинитус

Тъй като толкова много фактори са въвлечени в появата на тинитус, не е учудващо, че медицинските интервенциии, които са най-ефективни, са мултимодални. Терапевт, специализирал в тази област, ще използва следните методи, някои от които са свързани с обогатяване на звука, а други с това как да бъдат променени нашите възприятия.

  •  Там, където е налице загуба на слух, знаем, че много често слуховите апарати помагат. Причината за това е, първо, че няма толкова стрес в слуховия канал, тъй като човекът не се напряга да чува и, второ, намалява се контрастът между вътрешните и външните звуци.
  • Вторият полезен метод е обогатяване на звука.  Това може да бъде направено по много начини – от използването на природни звуци като капенето на вода до пускането на музика. Ако тези звуци присъстват системно в нормалното ежедневие на човек, те ще помогнат за маскирането на шума в ушите, а също така ще намалят контраста между тинитус и тишината около пациента.
  • При някои хора, страдащи от шум в ушите, може да се наложи да носят устройство, което дава или бял шум, или пък друг шум, който за тях се оказва полезен, тъй като отвлича вниманието на мозъка от тинитуса. Този бял шум може да бъде включен от специалиста на много видове слухови апаратчета. 
  • Трябва обаче да се подчертае, че при обогатяването на звука той трябва да се настрои точно под нивото на тинитуса. Това се прави, защото е много важно да накараме мозъка активно да избере звука, който ще слуша, вместо просто да замаскираме тормозещия ни шум в ушите. 
  • Нашият мозък избира кои шумове да следи и им придава емоционално значение. Затова и фактори като стреса намаляват способността ни да се справим с подобни чувства. Много хора, страдащи от тинитус, смятат, че Когнитивнатаповеденческа терапия им е помогнала да възвърнат до известна степен качеството си на живот. Макар че някои поставят под въпрос нейната ефективност, изследванията са доказали, че тази терапия определено подобрява начина, по който хората се справят със състоянието шум в ушите.
  • Медитативни практики също помагат при шум в ушите. Те дисциплинират вниманието на страдащия и го насочват към вътрешните и външните процеси, които се случват едновременно около него в дадения момент. Това може да се окаже много ефективен способ за намаляване на ефекта на стреса върху тинитус, както и обратното. 

Изследвания, свързани с тинитус

В момента се разработват нови лекарства за шум в ушите, вече има и клинични тестове на медикаменти за лечение на някои видове на това състояние. Тъй като обаче тинитус е коплексен както като поява, така и като включени в него мозъчни центрове, едва ли ще се намери едно единствено лекарство, което да реши проблема.  Изледователи разглеждат и възможността  за прекъсване на неврологичната верига, която подава различна информация към тялото.

След всичко казано не би трябвало да твърдим пред човек, страдащ от тинитус, че нищо не може да бъде направено. Това прави пътят обратно към такъв пациент много по-дълъг и труден. Напротив, той трябва да бъде уверен, че има помощ и съвети и че с времето ще се научи да живее с това състояние, смята Луиза Харт.

Източник: "Нюз медикъл"

Коментари