Публикация

Безплатни изследвания за хепатит в Русе и Варна

95% от хората с хепатит B или C по света не знаят, че са заразени, предупреди СЗО


Безплатни изследвания  за хепатит ще се проведат в Русе и Варна.  Поводът е Световният ден на хепатита, който отбелязваме на 28 юли.  В Русе скринингът е на 29 юли в Университетската болница от 08:00 до 19:00 часа, а във Варна  - от 1 до 15 август в Университетската болница „Св. Марина“ ет. 11. 

95% от хората с хепатит B или C по света не знаят, че са заразени, като често живеят с това състояние без симптоми години наред.  Когато се разбере,  че страдат от заболяването, често е твърде късно за ефективно лечение и то е станало хронично.  Хроничните хепатити от своя страна може да доведат до тежки усложнения – цироза, рак на черния дроб. За това алармира Световната здравна организация (СЗО) в Световния ден за борба с хепатита.

В днешно време само един от 20 души с хепатит знае, че е инфектиран. И точно един на 100 с болестта се лекува, съобщава здравната организация.

СЗО призовава властите да предприемат спешни действия, за да се подобри информираността на хората за заболяването и достъпът до тестване и лечение. 

Хепатит В

Хепатит В се предава по полов и кръвен път или чрез други телесни течности. Основните пътища за заразяване с вируса са заразените сексуални партньори и заразени майки, които при раждане предават хепатит В на своите деца. Нестерилните спринцовки, инструментите за маникюр, игли за татуиране или друг тип медицинско оборудване също са източник на вируса. Ваксината може да предпази здрав човек от заразяване с хепатит В.

Хепатит C

Хепатит С се предава по кръвен път. В миналото, а дори и сега, в някои развити държави най-често заразата се предава от заразени кръвни продукти, наркозависими, които споделят игли или друг вид медицински консумативи, както и нестерилни медицински процедури. Въпреки че хепатит С може да се предава по полов път или от майка на дете, тези случаи са доста по-рядко срещани, в сравнение със случаите на заразяване с хепатит В.  Срещу хепатит С не съществува ваксина.

Коментари