Публикация

Сексологът: Уморен върши работа, но кахърен – не


Така народът е илюстрирал ясно какво прави стресът – потиска и желанието, и възможностите за пълноценна изява както на мъжа, така и на жената, каза за Хелт медия д-р Румен Бостанджиев.

По-интересното в случая е какво може да направи, за да се неутрализира, балансира, компенсира това, което е създадено като стрес. Защото е истина и обратното - когато има разбиране, когато има нежност и внимание, уважение, това е една много добра възможност и двамата да се справят по-успешно с ежедневния стрес.

Това е една от предпоставките те да се заредят с положителни емоции и да продължават да се чувстват добре, да имат добро здраве, да просперират професионално, независимо, че на моменти натоварванията са повече.

В този смисъл това, което може да се направи, е по най-бърз начин всякакви неблагополучия в сексуалния живот да бъдат преодолявани, защото днес има вече много добри възможности с помощта и на медикаменти, и на промяна в сценария, хора, които са влезли в капана на най-типичните сексуални неблагополучия, бързо да се измъкнат.

Ако трябва да коментираме какви са причините за сексуалните проблеми - те са най-различни. Разбира се, по-честите варианти са, когато има индивидуално психологични или междуличностни проблеми, създаващи предпоставки за неблагополучие в леглото.

Не са обаче изключение и случаите, когато такива проблеми, особено свързани с нарушената ерекция, могат да бъдат първите симптоми на сериозни заболявания.
Затова когато се случат такива неща, най-добрият вариант е своевременно да потърси сексологична помощ, за да може да се хване навреме ако има някакъв здравен проблем, тъй като намесата тук би могла да предотврати някакви много по-сериозни последици, например инсулт, инфаркт.

А в част от случаите, когато мъжът трайно загубва ерекция, може да бъде първи симптом на системно съдово заболяване и една своевременна намеса е начин да се избегне  инфаркт или инсулт след 6 месеца или след година, две.

Разбира се, това са по редките случаи - когато става дума за телесни болести. Това, което е много важно, е по какъв начин двамата партньори ще изяснят характера на случващото се.

Защото и най-баналната засечка поражда тревожно самонаблюдение и вкарва в капан. Част от механизма на този капан е реакцията на партньорката в стил – „ти вече не ме харесваш, затова не ти става”, или „може би имаш някоя друга, затова не ти става”. В този смисъл, когато се търсят начини да се излезе от тази неприятна ситуация, е много важно да се включи и партньорката.

Има два риска – единият е човек да се обърне към лекар, който обаче няма компетентност в тази област и такъв лекар веднага да се хване за рецептата и да изпише някакво лекарство. А всъщност да има доста сериозни психологични и междуличностни проблеми, които, ако не бъдат обект на специално внимание, каквото и човек да пие, решението няма как да дойде. В такива случаи човек се разочарова и казва – о, пих и това и това, сигурно аз съм много зле.

Другият вариант е да се отиде при някой психолог, който се е обявил за вещ в тази област. Той, дори и да даде много добри психологични съвети, ако не се предпише медикаментозна подкрепа, ако не се оцени здравният статус, има големи рискове да се подмине някой важен здравен проблем.

 Затова тук оптималният вариант е да се потърси сексологична помощ. Това е съчетаване на медицинската с психотерапевтичната компетентност, възможност да се тества от всички страни, така че  ефектът да е максимално бърз и траен.

Коментари