Публикация

Вирусологични изследвания откриват коварни вирусни инфекции

В разгара на лятото спешните кабинети на МЦ „Трета поликлиника" и Болница „Тракия" отчитат повишена заболеваемост, особено сред децата.


Популярно наричаме клиничните състояния „летен грип", защото често са придружени с повишена температура, повръщане и стомашно разстройство, но най-често те се причиняват от групите ентеро- и коксаки вируси и нямат нищо общо с грипа. Обикновено вирусите ни засягат на морето, заради струпването на много хора на едно място, но епидемия от летни вируси може да се появи и в големите градове във вътрешността на страната, казва завеждащият Вирусологична лаборатория в Болница „Тракия", д-р Румяна Чолакова. Най-добрата профилактика на тези вирусни инфекции е добрата лична хигиена и спазването на хигиенните стандарти в общественото хранене.
Тъй като заболяването е вирусно, обикновено не се налага приемането на антибиотици, осен ако не се появят усложнения. Практиката обикновено не предполага извършването на вирусологични изследвания, тъй като щамовете на летните вируси са твърде многобройни. Вирусологичните изследвания обаче са изключително полезни в случаите, когато трябва да се диагностицират някои опасни вирусни инфекции, като хепатит A, B и C, СПИН, инфекциозна мононуклеоза, цитомегало вирусна инфекция и други.
Серологичните изследвания за инфекциозна мононуклеоза са най-сигурният начин да се назначи правилното лечение на пациентите, тъй като това заболяване се диагностицира трудно и изисква специфично лечение, казва д-р Чолакова. Клиничната картина при инфекциозна мононуклеоза е подобна на тази с обичайните инфекциозни състояния. „Нужен ни е съвсем малко серум и резултатите са готови за около 40 минути. Най-често изследвания за инфекциозната мононуклеоза изискват педиатрите и специалистите уши-нос-гърло. Обичайните признаци, че пациентът е развил това заболяване, са упорита температура, ангина, която не се повлиява при лечение с обичайните широкоспектърни антибиотици.
Възможно е инфекциозната мононуклеоза да протече напълно незабелязано, подобно на обикновено неразположение или за нея да подскаже наличието на увеличен лимфен възел. „При вече разгърната клиника мононуклеозната инфекция обикновено води до увеличен черен дроб, увеличена слезка, редица промени в кръвната картина", казва д-р Чолакова. Добрата страна на това заболяване е, че веднъж преболедувано, организмът изгражда антитела, които го защитават доживотно от повторно инфектиране така, както става с преболедуването от дребна шарка. Тези антитела позволяват на вирусолозите да разберат дали един пациент някога е преболедувал инфекциозна мононуклеоза.
Във вирусологичната лаборатория на Болница „Тракия" се натъкват и на инфекции, причинени от т.нар. цитомегало вирус. Тези изследвания са нужни най-вече при лечение на заболявания, свързани с неврологията, детските болести и други. Подобно на инфекциозната мононуклеоза и цитомегаловирусната може да протече безсимптомно, като организма образува антитела, които ни предпазват от повторно заразяване.
В миналото малко се мислеше за необходимостта от специфично лечение на тези инфекции. Съвременният подход за лечение на инфекциозните болести в Болница „Тракия" използва широко възможностите за бързи и точни вирусологични изследвания и е от изключителна помощ в диагностично-терапевтичен план.

Коментари