Публикация

Проучване на ESMO сочи драстични различия в достъпа до онкологични терапии в Европа

Икономически слабите страни, сред които е и България, изостават от въвеждането и използването на новите скъпи терапии, установи изследването


Има драстични разлики в достъпа до модерни терапии за онкологичните заболявания между Източна и Западна Европа. С този основен извод излиза Европейското онкологично дружество ESMO, след като излязоха данните от ново проучване, публикувано в Annals of Oncology. Те сочат, че пациентите с рак в страните от бившия соцблок са сред губещите, ако се сравнява как става получаването на онколекарствата, какви са личното финансово самоучастие и реалния достъп до лекарствата за рак. Различията определено са свързани с икономическата мощ на съответната страна, категорични са изследователите. Дължат се на нарасналите разходи за нови медикаменти, регистрирани през последните 10 г., изтъква един от авторите на проучването Натан Черни от Медицинския център „Шар Зедек“ в  Йерусалим, Израел.

Предмет на проучването са били терапиите при рака на белия дроб, дебелото черво и на гърдата, както и при меланом. В анализа е обхваната ситуацията в 46 европейски страни. „Актуалният мениджмънт на рака се определя от разполагаемостта, ефективността и особено чрез достъпността на терапиите за отделния пациент (покриване на разходите от здравна каса, лечебни заведения, държавата и т.н.). Изборът на онкологични препарати е нараснал бързо и значително през последните години“, пишат учените.

Този напредък в медикаментозната противотуморна терапия е свързан с големи успехи, както отбелязват авторите. „Наблюдава се осезаемо повишаване на преживяемостта при някои видове рак, в повечето случаи се подобрява качеството на живот.“ Разбира се, тези новости си имат своята цена. Средната цена за терапия с противоракови лекарства се е повишила от 4500 долара месечно до над 10 000 долара - тоест поскъпването е повече от двойно. 

В разработката си учените посочват най-важните нови противоракови медикаменти и посочват за всяка страна какви са разходи, достъпността за отделните пациенти, съответно и процентът, който се покрива от здравните каси. Между Източна и Западна Европа има ясна разграничителна линия. Докато например във Финландия най-модерните препарати за меланом за достъпни без ограничения и напълно безплатно за пациентите, в Сърбия те фактически изобщо не се предлагат. 

Само по себе си регистрирането на един нов медикамент в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не дава достатъчно информация в кои страни те реално се предлагат на пациентите. Липсва информация на ниво ЕС къде какво се купува от държавните здравни власти, от болници, здравни каси, не е ясно как се прилагат медицинските ръководства (гайдлайнс), които се основават на най-новите научни познания, нито пък какво е финансовото самоучастие в лечението на пациентите.  

Вижте тук повече за проучването на ESMO.

Прикачени файлове

ESMO Study - accessibility of antineoplastic medicines in Europe

Коментари