Публикация

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Съвети от д-р Валентина Цанева от болница "Тракия-парк"


Лятото е период в който извеждаме домашните си животни и по тяхната козина също могат да попаднат кърлежи. Важно да спазваме следното - когато извеждаме децата или просто самите ние излизаме на открито, по възможност да не газим в тревни площи, които не са обработвани. Или ако се ходи на поход, човек да бъде с дълги, покриващи крайниците, дрехи. Трябва да се ползват някакви репеленти. Когато се прибере в къщи човек, трябва да се оглежда за кърлежи, задължително да преглежда и децата. Защото колкото по-рано се отстрани кърлежа, толкова е по-малко вероятността, ако той е бил заразен, да се предаде заразата. За щастие не всички кърлежи са заразени и ухапването не е равносилно на лаймска болест

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

След ухапване от кърлеж пациентите трябва да следят за повишаване на температурата, появата на обриви, зачервяване на мястото на ухапване, увеличени лимфни възли и прояви на кървене от кожата или лигавиците.

Вижте какво съветва епидемиологът Валентина Цанева относно ухапването от кърлеж, симптомите на зараза и мерките, които трябва да се вземат.

Коментари