Публикация

Червеното вино, черният шоколад и малините забавят болестта на Алцхаймер

Естествено вещество в тези храни може да ограничи увреждането на мозъка


Пиенето на червено вино и хапването на черен шоколад може да забавят последствията при болни от Алцхаймер, установиха американски учени.

Естествената съставка ресвератрол, съдържаща се в редица храни и напитки, се оказва много ефикасна в забавянето на увреждането на мозъка на пациентите, установи екипът от Медицинския център към Университета на Джорджтаун, Вашингтон. Особено богати на ресвератрол са малините, които учените препоръчват на пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер.

 Изследванията показали, че ресвератролът намалява способността на вредните имунни молекули да навлизат в мозъчните тъкани. Данните показват, че при болните, кито вземат редовно тази съставка,

има 50% по-малко вредни протеини,

водещи до увреждане на мозъка

Болестта на Алцхаймер  причинява възпаление, което води до увреждане на мозъка. Смята се, че това става посредством натрупването на анормални протеини, които увреждат или направо унищожават невроните.

Новото изследване показва, че някои от имунните молекули, които водят до възпаление на кръвта, могат да навлязат в мозъка посредством хлабава бариера в гранична зона между кръвта  и мозъка. Оказва се обаче, че ресвератрол подсилва тази бариера, като намалява нивата на протеините, които я разрушават. Това от своя страна пречи на вредните имунни молекули да навлязат в мозъка.

Изследването показало, че с намаляване на възпалението на мозъка се забавя и когнитивният упадък при пациентите.

„Ресвератрол поставя нещо като

контрол на тълпата на границите

на мозъка“, обяснява водещият на изследователския екип д-р Чарбъл Муса.  Според него резултатите са много интересни, тъй като показват, че ресвератрол влияе на мозъка по определен начин, както и че имунната реакция спрямо болестта на Алцхаймер е донякъде извън границите на мозъка.

Изследването изучава специфични молекули в цереброспиналната течност, която била изтеглена от доброволци с потвърдена болест на Алцхаймер. На 19 от тях било дадено плацебо, а други 19 били лекувани всеки ден в продължение на година с ресвератрол. Еквивалентът на общото количеството на веществото, поето от всеки от доброволците, било 1000 бутилки червено вино. При пациентите, лекувани с ресвератрол, било отченето намаление на опасните протеини с 50%

„Тези резултати са наистина много интересни, тъй като задълбочават познанията ни за това как ресвератрола може да бъде използван при клинично лечение на страдащи от болестта на Алцхаймер.  Много важен резултат също така е, че проучването показва важната роля на възпалението при тази болест и потенциалните антивъзпалителни качества на ресвератрола“, коментира проф. Скот Търнър. Изследването категорично демонстрира, че това естествено вещество намалява подуването при възпалението на мозъка, причинено от алцхаймер.  

Резултатите от проучването бяха представени на годишната международна конференция на Асоциацията за Алцхаймер в Торонто т.г.

Източник: в. "Дейли мейл"

 

Коментари