Публикация

Ранното поставяне на бебето на гърда може да спаси живота му

Първият контакт променя майката и бебето


В световен мащаб 77 милиона новородени, едно на всеки две, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането. Това ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимия контакт „кожа до кожа“, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт, съобщава Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК) в навечерието на Световната седмица на кърменето (1-7 август).

Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Отлагането с 24 часа или по-дълго увеличава тази опасност до 80%. 

Във връзка с негативната статистика УНИЦЕФ и НАПК апелират контактът „кожа до кожа“ между майката и бебето веднага след раждането да стане част от рутинните практики в българските болници. Промените, които настъпват, когато бебето се постави голо върху кожата на майка си, са жизненоважни за психичното и физическото му здраве. А всяко дете има право на здравословен старт в живота, смятат специалистите.

Ранният контакт се препоръчва от множество международни експерти и организации, занимаващи се с проблемите на майчиното и детското здраве.  Веднага след раждането той не бива да бъде прекъсван, освен в случаите, когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им.

Според голям брой научни изследвания контактът „кожа до кожа“:

  • гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото – стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;
  • осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;
  • изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;
  • улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;
  • профилактира следродилната депресия на майката.

По повод Световната седмица на кърменето Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и УНИЦЕФ-България представят филма „Първи контакт с бебето“.

 

Коментари