УМБАЛ „Пловдив“ вече има нова клиника по урология
29.07.16
УМБАЛ "Пловдив"
УМБАЛ "Пловдив"
Лечебно заведение
 УМБАЛ „Пловдив“ вече има нова клиника по урология

УМБАЛ „Пловдив“ вече има нова клиника по урология

Пациентите ще бъдат лекувани с най-модерно оборудване и оперативни техники

МБАЛ „Пловдив“ вече е университетска болница. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков при откриването на напълно обновения хирургичен блок на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“. Това ще даде възможност лечебното заведение да кандидатства по европейски програми, за да обновява базата си и да се конкурира с останалите болници, подчерта той.

„Клиниката по урология, която беше сформирана преди няколко месеца, е първата лястовица в политиката на УМБАЛ „Пловдив“ да се превърне в научно-преподавателски център“, посочи директорът доц. Георги Йорданов. Той заяви, че след преобразуването ще се търси развитие в научно-преподавателската област с разкриване на нови клиники и база за обучение на студенти, лекари и докторанти.

Клиниката, в която се лекуват пациенти от цяла България, не е била обновявана повече от 20 години. Днес тя е оборудвана с висококачествена апаратура за лечение на всички видове заболявания на пикочно-половата система. Разполага с модерен литотриптор за извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците, уретера и пикочния мехур. Клиниката е снабдена и с УЗВ пневматична сонда, както и с най-съвременен лазер за раздробяване на конкременти на „Карл Щорц“. Всеки момент се очаква да пристигне и още един нов апарат  – съвременен лазер за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия.

С помощта на Министерство на здравеопазването, което отпусна 0,5 млн. лв., напълно е реновиран и операционният блок, който вече разполага с 2 зали за отворени операции, зала за лапароскопии, 2 зали за ендоскопии, както и една за литотрипсия. В клиниката са ремонтирани болничните стаи, като част от тях разполагат с плоски телевизори и климатици.

Екипът от специалисти в Клиниката по урология извършва нефролитолапаксия – метод, при който камъните в бъбреците се разбиват през малки отвори в лумбалната област с размер 8 мм. Прави и всички видове лапароскопски (безкръвни) операции в урологията, включително радикални простектомии (премахване на простата) и цистектомии (премахване на пикочен мехур). Клиниката по урология е водещо лечебно заведение в България в областта на интервенциите по отстраняване на пикочен мехур и замяната му с нов, изработен от тънките черва на пациента.

В момента усилено се работи и в областта на криохирургията на простата, която е изключително подходящ метод за онкоболни, страдащи от други придружаващи заболявания. 

Напоследък нараства потокът от пациентки с инконтиненция на урината (незадържане). Терапевтичните методи, които се прилагат в пловдивската болница, са високо ефективни и гарантират отличното качество на живот за дамите. 

Екипът на клиниката поддържа изключително високо професионално ниво, като често организира уъркшопове с чужди специалисти за обмяна на опит. Наскоро презентация пред колегите си направи световноизвестният италиански хирург д-р Франко Луняни, водещ специалист в областта на криохирургията. С негово съдействие беше отстранена уголемената простата на възрастен мъж.

Преди време гост в клиниката беше друго светило на медицината – проф. Роберт Мругас от Полша, който показа иновативни оперативни техники в лечението на инконтиненцията.

 

Мнения