Публикация

УМБАЛ „Пловдив“ вече има нова клиника по урология

Пациентите ще бъдат лекувани с най-модерно оборудване и оперативни техники


МБАЛ „Пловдив“ вече е университетска болница. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков при откриването на напълно обновения хирургичен блок на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“. Това ще даде възможност лечебното заведение да кандидатства по европейски програми, за да обновява базата си и да се конкурира с останалите болници, подчерта той.

„Клиниката по урология, която беше сформирана преди няколко месеца, е първата лястовица в политиката на УМБАЛ „Пловдив“ да се превърне в научно-преподавателски център“, посочи директорът доц. Георги Йорданов. Той заяви, че след преобразуването ще се търси развитие в научно-преподавателската област с разкриване на нови клиники и база за обучение на студенти, лекари и докторанти.

Клиниката, в която се лекуват пациенти от цяла България, не е била обновявана повече от 20 години. Днес тя е оборудвана с висококачествена апаратура за лечение на всички видове заболявания на пикочно-половата система. Разполага с модерен литотриптор за извънтелесно разбиване на камъни в бъбреците, уретера и пикочния мехур. Клиниката е снабдена и с УЗВ пневматична сонда, както и с най-съвременен лазер за раздробяване на конкременти на „Карл Щорц“. Всеки момент се очаква да пристигне и още един нов апарат  – съвременен лазер за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия.

С помощта на Министерство на здравеопазването, което отпусна 0,5 млн. лв., напълно е реновиран и операционният блок, който вече разполага с 2 зали за отворени операции, зала за лапароскопии, 2 зали за ендоскопии, както и една за литотрипсия. В клиниката са ремонтирани болничните стаи, като част от тях разполагат с плоски телевизори и климатици.

Екипът от специалисти в Клиниката по урология извършва нефролитолапаксия – метод, при който камъните в бъбреците се разбиват през малки отвори в лумбалната област с размер 8 мм. Прави и всички видове лапароскопски (безкръвни) операции в урологията, включително радикални простектомии (премахване на простата) и цистектомии (премахване на пикочен мехур). Клиниката по урология е водещо лечебно заведение в България в областта на интервенциите по отстраняване на пикочен мехур и замяната му с нов, изработен от тънките черва на пациента.

В момента усилено се работи и в областта на криохирургията на простата, която е изключително подходящ метод за онкоболни, страдащи от други придружаващи заболявания. 

Напоследък нараства потокът от пациентки с инконтиненция на урината (незадържане). Терапевтичните методи, които се прилагат в пловдивската болница, са високо ефективни и гарантират отличното качество на живот за дамите. 

Екипът на клиниката поддържа изключително високо професионално ниво, като често организира уъркшопове с чужди специалисти за обмяна на опит. Наскоро презентация пред колегите си направи световноизвестният италиански хирург д-р Франко Луняни, водещ специалист в областта на криохирургията. С негово съдействие беше отстранена уголемената простата на възрастен мъж.

Преди време гост в клиниката беше друго светило на медицината – проф. Роберт Мругас от Полша, който показа иновативни оперативни техники в лечението на инконтиненцията.

 

Коментари