Публикация

Момичетата от „АГАПЕ” с фурор в катедралата на Тарар - Франция

Дамски вокален ансамбъл „Агапе“ - Перник се върна от Франция след изключително успешно участие в VІІ-мия Музикикален фестивал в град Тарар. След концертите публиката не си отиваше, стоеше пред катедралите и чакаше певиците да излязат, за да ги види и поздрави.


Участието на Дамски вокален ансамбъл „Агапе“ - Перник в Музикалния фестивал в Тарар - Франция отново потвърди класата на българското хорово изкуство и това, че всички наши награди и грамоти не са случайни. Успехът на формацията се дължи не само на добрия гласов материал и на прецизната работа, но и на майсторството на диригента Бойка Огнянова. За участието си в VІІ-мия фестивал в град Тарар ансамбъл „АГАПЕ” бяха подготвили 21 хорови произведения, сред които църковно-славянски песнопения от ХVІІ в., западноевропейски класически произведения от епохата на предкласиката, класиката и романтизма и обработки на български народни песни.

Специално за френската публика бяха подготвили и химна „Кантик” на Жан Расин. Според Даниел Годен, президентът на фестивала: „С удоволствие и изненада слушах прекрасните, неземни гласове на българските певици. Надявам се, че и в бъдеще ще правите такъв фурор от звуци, както на тези концерти. Благодаря Ви!”

За концерта на „Агапе“ организаторите предоставиха катедралата на града, като публиката  след края на всяка песен избухваше в бурни аплодисменти и викове „Браво”.


Цялата зала бе станала на крака и бурно аплодираше изпълненията на „Во царствие твое” със солистка Мая Видолова, „Бре, Петрунко” в обработка на Филип Кутев със солистка Десислава Николова, „Многая лета” и другите произведения.

Участниците и гостите на фестивала участваха и в така наречените ателиета по жанрове – ателиета за инструменталните групи, за хорове и певци, и за танцьорите. В ателиетата нашата певица Цветелина Владимирова представи български народни песни. Във фестивала участваха 10 инструментални групи, хорове и ансамбли от осем държави – България, Германия, Испания, Мексико, Румъния, Северна Ирландия, Чехия и Франция.

Мотото на фестивала е: “Когато говорим с езика на изкуството, не е нужно да знаеш езика на участниците”. Тази година участваха 240 участници във фестивала. 

Жан Рош, представител на ЮНЕСКО за Франция, е попитал „АГАПЕ" - това професионални певици ли са? Беше вълшебно и фантастично. Браво!”

Хорът участва в закриването на фестивала заедно с най-добре представили се формации от Мексико, Северна Ирландия, България и Испания. 




Коментари