Публикация

„Hugs No Drugs” в Полша с българско участие

"Solny Gwarek" - Полша бе координатор на европейския проект „Hugs No Drugs” в Закопанье в Полша. Група младежи от град Гоце Делчев с ръководител Анета Георгиева представиха достойно България в проектните дейности.


Стефка, Радост, Елиз, Георги, Цвети, Кирил и ръководителя на групата Анета Георгиева Гоце Делчев участваха в проекта „Hugs No Drugs” в полския град Закопанье.

Момичетата и момчетата взеха активно участие в младежкия обмен в Поронин – Закопане. В Българската вечер младежите от Гоце Делчев представиха с гордост своята родина и своя народ, изпяха народна песен и накрая предложиха дегустация на традиционни български ястия и напитки, които се радваха на голям интерес от страна на всички останали участници.

Основната тема на проекта бе превенцията на наркотиците. Проектът включваше участници от партньорски организации от Полша, Румъния, България, Испания и Турция. В 10-дневната програма, която включваше разнообразни дейности, имаше инициативи за опознаване на различните култури и семинари за превенция на употребата на наркотици.

Българските участници се включваха в презентации, игри, изработване на плакати, кратки филми и интерактивни пана, флашмоб в туристическия център Закопане.

Стефка Москова, една от участничките, споделя: "Изключително щастлива съм, че бях част от проекта "Hugs no drugs" в Полша. За мен това не беше просто седмица, изпълнена със семинари, а нещо уникално, нещо прекрасно. Научих много -усъвършенствах английския си, научих се да изказвам моето мнение по всякакви въпроси, без притеснение. Срещнах хора, знаещи и можещи, отворени за нови международни приятелства. Очаквам с нетърпение следващи проекти!"

В свободното си време участниците имаха възможност да разгледат прочутите Солни Мини на град Виличка, Полша, да присъстват на фестивала „Поронинско лято“, да се възхитят на красивите полски планини и тучни поля, да опитат местната кухня и специалитети и най-вече да създадат приятелства с участниците от всички партниращи си страни по проекта.

Друга участничка, Елиз Мазълова, сподели: "Работата пълни джобовете ти, а приключенията пълнят душата ти. Пътуването до Полша е приключение, което ми донесе нови знания, нови запознанства, нови емоции. Мирогледът ми се разшири, научих се да виждам нещата в по-широк контекст. Срещата с хора от различни националности провокира у мен желанието да опозная техните традиции и още повече ме накара да се гордея с уникалността на България. На раздяла имаше усмивки, сълзи, прегръдки и много подадени приятелски ръце. "

Българският партньор по проекта бе сдружение „Диабет,предиабет и метаболитен синдром“. Проектът бе финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз. Анета Георгиева, ръководител на групата, каза след проекта: "Благодаря от сърце на организацията, която ни покани да участваме. Възхищавам се на ентусиазма и професионализма на всички, които бяха ангажирани с провеждането на проекта.

Харесва ми как нестопанските организации, между многото отговорни задачи, които изпълняват, също така насърчават доброволчеството. Развиват младежки инициативи и международни обмени в много интересни и важни за обществото теми. Докато участвахме в занятията и сесиите, се стремяхме да бъдем активни, да даваме най-доброто от себе си, и същевременно чувствахме, че можем да разчитаме на подкрепата на всички други участници. Благодарим също и на домакините от SOLNY GWAREK за гостоприемството и интересния проект. "

Коментари