Публикация

Мъжете нямат висока здравна култура

Д-р Басем АЛНАБОЛСИ – уролог, МБАЛ „Св. Анна“, Варна, „Транспортна болница“, Варна


Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е най-честата патология, с която се сблъсквам като уролог. ДПХ е състояние, което бавно и постепенно прогресира във времето. Наблюдава се предимно при мъже над 50 години, като с напредване на възрастта процентът на засегнатите значително нараства. 

За съжаление липсата на здравна култура сред представителите на силния пол се очертава като основен проблем в диагностиката и лечението на уголемената простата. Изключително редки са случаите, когато те посещават уролог просто за профилактичен преглед – годишно при мен минават не повече от трима такива души. Обикновено се търси помощ, когато заболяването вече е в по-напреднала фаза.

Симптомите, които трябва да накарат мъжа да се насочи към уролог, са често ставане нощно време, затруднено уриниране, тънка струя на урината и чувство за неизпразнен пикочен мехур.

В лечението на ДПХ прилагам т. нар. плазмена вапоризация (безкръвно изпаряване на простатата). Това е един много хубав и надежден метод, който навлезе в България преди около 2 години. При него се прониква през пикочния канал и се прави изпаряване на простатната тъкан.

Методът е изключително щадящ за пациентите. Самата манипулация продължава около час-час и половина, а мъжът престоява в болничното заведение един ден. Използва се физиологичен разтвор като промивна течност, което защитава околните тъкани и нерви. По този начин се избягват по-нататъшни усложнения – кръвотечение или хематурия (кръв в урината). Периодът на възстановяване след операцията също е доста кратък. Бих казал, че това е хубав безкръвен метод. Използва се и при рак на простатата като палиативна процедура за подобряване на живота на пациента. Прави се обаче само при определени индикации.

Широко приложение в лечението на доброкачествената простатна хиперплазия намира консервативното лечение, което значително ограничава симптомите. За съжаление невинаги се постигат достатъчно добри резултати по отношение на остатъчната урина. Задържането на урина често води до възникване на инфекции, които тръгват към бъбреците и причиняват хроничен пиелонефрит. Впоследствие може да се стигне до хемодиализа. Така че невинаги, когато пациентът усеща подобрение (вече не става толкова често нощно време), всичко е наред. 

В последно време зачестяват случаите на увеличена простата и при по-млади пациенти. При мен са попадали мъже на 40-44 години с доста голяма простатна жлеза или с усложнения. Затова препоръката ми е мъжете да започнат да посещават уролог поне веднъж в годината – да се изследват стойностите на PSA (простатно-специфичен антиген), да се види дали има остатъчна урина и колко. Всички тези профилактични мерки ще помогнат за ранното установяване на проблема и съответно – за по-ефективно лечение.  

Коментари