Публикация

Светилото в криохирургията д-р Франко Луняни идва във верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“

Желаещите да се консултират със световноизвестния специалист, да си вземат час в отделението по урология за 18 август


Най-известният специалист в света по криохирургия д-р Франко Луняни ще посети отново МБАЛ „Централ Хопитал“ в Пловдив на 18 август. Италианският лекар ще проведе семинар,в който ще обучи екипа на отделението по урология за лечение чрез замразяване на доброкачествено увеличена простата, склероза на мехурната шийка, карциноми и други урологични заболявания. Гостът ще участва в интервенциите заедно с колегите си, на които ще дава напътствия.

Пациентите, на които е подходящо да се направи такава операция, ще бъдат подбрани от екипа на урологията в болницата. Хората, които имат интерес, да се запишат за консултация на тел: 0879/ 097-094, каза началникът на отделението д-р Артур Сарачев.

Световноизвестният специалист по криохирургия д-р Франко Луняни посети верига болници „Медлайн“-„Централ Хоспитал“ през юни и остана възхитен от отличните условия за работа в лечебното заведение и от възможностите на екипа. Тогава заедно с уролозите замрази уголемената простата на 78-годишен пловдивчанин. Операцията беше успешна и сега възрастният мъж уринира нормално – без болки и без кървене. До този момент болният е ходил по нужда с помощта на катетър, който до интервенцията не е свалял в продължение на 2 години. 

Със съдействието на д-р Луняни във верига болници „Медлайн“-Централ Хоспитал“ ще бъде изграден модерен център по криохирургия, където ще се лекуват не само злокачествени и доброкачествени образувания в урологията, а също така гинекологични и УНГ заболявания, ортопедични и травматологични случаи.

Уникалното на криохирургичния метод е, че е мини инвазивен, болният не губи кръв и след интервенцията се възстановява много бързо и се връща към ежедневните си задължения. Той дори е по-щадящ за пациента от лапароскопиите. При студовата деструкция на клетките се замразява водата в тях, без да се налага да бъдат отстранявани самите тъкани. Успешно се прилага за лечение на простата, бъбреци, черен дроб, матка, панкреас и костни метастази. В зависимост от локализацията на тумора и състоянието на пациента той може да стане на крака до 2 часа след интервенцията.

През 1993 г. д-р Луняни пръв в Европа въвежда лечение чрез замразяване на тъкани. В момента е почетен председател на Световната общност по криохирургия, на която 3 пъти е бил президент. Прави операции в САЩ, Италия, Германия, Словения, Кипър.

 

Коментари