Публикация

Изпукването на врата увеличава риска от инсулт

Кое причинява пукащият звук и възможни нежелани последици от вредния навик.


Обичайно пукането на  врата се извършва от някои хора, за облекчаване на напрежението в областта на шията. Въпреки това, той може да доведе до някои нежелани странични ефекти, като болка, остеоартрит и инсулт. Истината е че хората изпитват облекчение заради самият звук на пукане. Нежните упражнения за врата се препоръчват за облекчаване на болки в шията.

Изпукването на врата, произвежда пращене подобно на това, което чуваме, когато някои хора изпукват пръстите си за намаляване на стреса. Някои мъже правят това нарочно чрез усукване и завъртане на шията, след ставане от леглото или от всяка по-продължителна позиция. Много хора правят това обичайно и несъзнателно, но пукането на врата може да бъде вредно.
Причини за възникване на пукането:
Вратът се състои от седем цервикални кости, наречени прешлени, които са подкрепени от мускули, сухожилия и връзки. Те осигуряват мобилност и подкрепа за главата и шията, което ни позволява да се навеждаме, обръщаме и движим без стрес.

Кавитация:
Гъста течност (синовиална течност) обгражда всяка става, като я смазва и подпомага движението. Тази течност съдържа азот и въглероден диоксид, който може да образува мехурчета. Преместването ставите на врата може да  увеличи налягането в мехурчета и спукване на тези мехурчета. Този процес, наречен кавитация, се чува като напукване и е водеща причина за изпукването на врата.

Изпукването на врата може да доведе до някои нежелани ефекти, включително:

- Шийният  остеоартрит (наричан още цервикална спондилоза) се развива при хора след 50-годишна възраст. Дисковете между шийните прешлени деградират и губят способността си да осигури „възглавница“  между костите. Когато шийните прешлени и техните връзките станат по-дебели, те навлизат в пространството между костите, като пространството става по-малко. Това води до скованост и болки в шията, а също така води до пукане  при по-възрастни хора. Цервикалната спондилоза също може да бъде в резултат на неправилна стойка.
  - Болки във врата – изпукването на врата може да намали мобилността на шията след известно време. Това се дължи на стреса на  хрущялите около прешлените, което води до дегенеративни промени, характерни за артрит. Това води до възпаление и болка във врата като налягането се натрупва върху нервите.
   - Артроза - Обичайно изпукването причинява значителен стрес върху ставите на врата. Това може да доведе до нестабилност, което индуцира образуването на костни мостове между прешлените, като тялото се опитва да се стабилизира свързването. Все пак, това не е нормален процес и може да доведе до постоянно и необратимо стабилизиране,  наречено остеоартрит.
- Инсулт - Изследвания показват, че инсулти, срещащи се при хора на възраст под 60 години може да се дължи на обичайното изпукване на врата. Повтарящото се пукане на врата може да причини наранявания на кръвоносните съдове в областта на шията и най-вече на артериите минаващи около шията към мозъка. Тези увреди на артериите могат да доведат до кървене и образуване на кръвни съсиреци, които могат да стигнат до мозъка. Кръвните съсиреци могат да блокират притока на кръв, което може да лиши мозъка от кислород. Инсултът, причинен от изпукването на врата може да е незначителен, но може  да доведе до исхемична атака и да бъде фатално. Най-честите симптоми на инсулт включват замайване, объркване, слабост, включващ половината от тялото, замъглено виждане, затруднено говорене, и силно главоболие. Необходима е спешна медицинска помощ при поява на описаните по-горе симптоми!

За облекчаване на болките във врата се обърнете към специалист, той ще ви даде най-адекватни съвети за това как да поддържате врата си мобилен и здрав.


Коментари