Публикация

Само при алергична хрема има сърбеж в носа

Д-р Георги ИЛЧЕВ, специалист УНГ в ДКЦ „Ескулап“, ПазарджикАлергията е реакция на организма, израз на повишена чувствителност към субстанции от околната среда, които обикновено не са патогенни, безвредни са за нас. За да се прояви алергията, е задължителен предишен контакт със съответния антиген. Състоянието се причинява от т.нар. алергени.

Думата „алергия“ е от гръцки произход, съставена от две думи: алос – различен или друг, и ергос – дейност. Това е реакция на свръхчувствителност – придобита, предвидима и краткотрайна. Самата тя е защитна реакция на имунната система на организма.

Най-често срещани са алергичните ринити,

отоците в областта на лицето, устната кухина, носа и напоследък все по-често алергични прояви като екземи в областта на външните слухови проходи. Проявяват се със сърбеж. Те са предмет основно на колегите специалисти по кожни болести, но все по-често идват при нас пациенти, защото локализацията е в областта на ушите.

Тенденцията за увеличаване на страдащите от алергичен ринит е ясно забележима, като причинителите са различни. Буквално почти всички с алергичен ринит са чувствителни към домашния прах

и съдържащи се в него акари, микрокърлежи – а те са навсякъде около нас. Полените от цветя, треви, дървета, отровата или секретите от насекоми – оси, пчели, комари, и животинските пера, пух, косми също могат да предизвикат алергия. Не на последно място са лекарствените алергии, които също се увеличават. Да не забравяме и козметиката, битовата химия. Голяма е групата на хранителните алергии.

Всички изброени могат да предизвикат и алергичен ринит, при който организмът реагира със запушен нос, обилен секрет от носа, сърбеж в носа и ушите, сълзене.

Как да се различи ринитът от обикновената хрема? Обикновено секрецията при алергичния ринит е характерна – бистра, водниста, без каквото и да е мътно съдържание на секрета от носа. Освен това сърбежът в очите и носа е характерен само за алергичния ринит. При настинка, при грип, при грипоподобни заболявания, при синузит няма сърбеж в носа, а секретът е слузен, гноен или смесен.

Алергиите все повече се подмладяват,

страдат все по-малки  деца. Докато преди беше характерно най-вече в зряла възраст, след пубертета. Имам двегодишни пациенти, дори по-малки,  които са с алергичен ринит. Смята се, че 20-25% от нашето население има проблем с алергията, това ще бъде заболяването на ХХI век.

Може да се прояви във всяка възраст за първи път. Въпрос на реакция на организма. Когато имунните сили на организма са по-слаби, алергията се проявява по-трудно. Това е реакция на свръхчувствителност.

Колкото по-развито е едно общество, толкова повече страда от алергии.

Хората с по-нисък социален статус по-рядко имат такива оплаквания. Все още няма категорично становище какво може да предизвика една алергия, какви са предпоставките за реакцията на организма. Голяма част от пациентите с алергичен ринит развиват бронхиална астма като усложнение.

Ако можем да установим какво е предизвикало алергичния ринит, най-лесно е да се избягва контактът със съответния алерген. Но това е на практика невъзможно. Има определена наследственост в алергиите, която най-често се предава от майката, по-трудно от бащата.

Лечението в момента се свежда основно до овладяване на симптомите.

При лечението на алергичния ринит и другите алергични заболявания на първо място е извеждането на пациента от контактната среда. На второ място, това е най-добрият вариант – имунотерапията, това е лечение, целящо да направи организма нечувствителен. Лошото е, че е сравнително скъпо и с голяма продължителност. Трае между три и пет години.

Най-популярни са антихистаминовите препарати - те блокират отделянето на хистамин в организма. От първото поколение много известен в България е алергозанът, който обаче има странични действия, предизвиква сънливост, намалява работоспособността. Второто поколение антихистаминови препарати са много по-пречистени и предоставят възможността за еднократен или най-много двукратен прием - при по-тежки състояния.

Такъв препарат от второ поколение е Ролетра, който се отличава с много добро и продължително повлияване при голяма част от пациентите с алергичен ринит. 

Към профила на д-р Георги Илчев

" }-->

Коментари