Публикация

Приложение на пробиотици - в какви случаи и защо

Д-р Анелия ГОЦЕВА, инфекционист, вирусолог, Болница “Уни Хоспитал” - Панагюрище


Една от основните характеристики на голяма част от инфекциозните заболявания е тяхната сезонност. През лятото много масови са чревните инфекции, както и кърлежовопреносимите. Особено застрашени са децата, както и рисковите групи от възрастните - с хронични заболявания, с компрометиран имунитет, при които закономерно се очаква по-тежко протичане на заразата.                                                                  

При чревните инфекции най-характерни за клиничната картина са диариен синдром и повръщане. Много често тези инфекции са съпроводени с висока температура, организмът се дехидратира. Тъй като губят течности и електролити, хората чувстват тежка отпадналост. Затова основното и първо нещо в лечението е рехидратацията, приемът на достатъчно количество течности и спазването на диетичен режим. В комплексното лечение важна роля играе още приемът на пробиотици, като един от най-утвърдените пробиотици, които и аз използвам в клиничната практика, е Лакто 4 VIP.                                                                                                       

Самото име Лакто 4 показва, че имаме съдържание на четири щама лактобацили - полезни бактерии. Приемът именно на този вид пробиотици е изключително удачен при стомашно-чревни инфекции. Препаратът е препоръчителен и за малки, и за големи пациенти, могат да го приемат и кърмачки, и бременни жени, което искам специално да подчертая.                                                                                               

Благодарение на пробиотика постигаме възстановяване на нормалната чревна флора, преодоляване на настъпилия като последица от инфекцията сериозен дисбаланс между полезните бактерии (лактобактериите) и патогенните бактерии. Добрият пробиотик има няколко характеристики. Трябва да има преди всичко високо микробно число. (В една капсула „Лакто 4 VIP“ например, препарат, който вече споменах, има 2 милиарда полезни бактерии.) Също така трябва да преминава през стомашно-чревния тракт, без солната киселина на стомаха да го разрушава, да може да показва полезното си действие в тънкото черво.

Нека обърна внимание и на едни други състояния, които изискват да се подпомогне възстановяването на нормалната чревна флора. Живеем във време на, бих казала, прекомерно използване на антибиотици, на недокрай правомерното им използване. Например – доста често те се използват (дори назначават) като антипиретик, което не е правилно. Подчертавам: приложението на антибиотици трябва да бъде само при бактериални инфекции, които изискват конкретно приложение на конкретен антибиотик. При вирусни инфекции антибиотиците не са удачни, но използването им и в такива случаи е масово.                                                                                                        

Винаги при използването на антибиотиците трябва да се има предвид, че не е изключено нарушаване на нормалната чревна флора – диария, общ стомашно-чревен дискомфорт и др., така че е добре организмът да бъде подпомогнат. Изобщо, когато се провежда антибиотичен курс (както когато имаме чревна инфекция), e препоръчително успоредно с конкретното антибиотично лечение да се включва и пробиотик, като неговият прием е добре да продължи (съответно на указанията на лекаря) достатъчно дълго време и след спирането на антибиотика.

Сами по себе си пробиотиците биха могли да бъдат препоръчвани и с чисто профилактична цел. Например - когато лятото сменяме жизнената среда, тръгваме на море, на по-далечно пътуване в чужда страна с различен или много различен климат, когато сменяме обичайната кухня с непривична, непозната или по-рискова и т.н., добре е да имаме „застраховка“.  Знайно е, чрез пробиотиците ние подкрепяме не само локалния имунитет в чревната лигавица, но също и системния имунитет.

Подпомагането на имунитета с пробиотици е от голямо значение и при по-тежки пациенти, като например хронично болни с назначена химио- или лъчетерапия. При тези терапии също е възможен страничен ефект с диариен синдром. А когато в един или друг случай успоредно имаме и продължителен прием на антибиотици, положението още повече се усложнява.                      

Пробиотиците действат добре и при пациентите с възпалителни чревни заболявания, които са гастроентерологични.

Всичко описано е на базата и на собствена практика, личен клиничен опит. А свързано с темата пробиотици, бих обърнала внимание и на самия превод на името им. Защото пробиотик значи „за живота“.


" }-->

Коментари

20 окт 2016 12:00

Състав: 2 милиарда живи клетки във всяка капсулаhttp://d2lwoed6slg2cc.cloudfront.net/uploads/Profile/Product/bd70b7d5e073d9ffc0c59a78064d2a56.pdf

20 окт 2016 11:38
Гено Рачев
20 окт 2016 11:38

никъде в листовката на пробиотика лакто 4 не пише, че има 2 млрд бактерии в една капсула.

9 авг 2016 13:35

Здравейте, д-р Паскалева,Lacto 4 VIP може да се прилага при такива пациенти, тъй като съдържа само лактобацили и лактоза като пълнител на капсулата.При положение, че не става дума за лактозна непоносимост, няма проблем продукта да се приема.

Може ли да се прилага при пациенти резистентни към мляко и някои млечни произведения, доказани чрез кръвен тест за съвместимост на храните? Не става дума за лактозна несъвместимост !!!!