Публикация

Над ¾ от заразените с летни вируси не се разболяват

Опасните ентеровируси са 120 и са много устойчиви


Над ¾ от хората, заразените с летни вируси, ги носят, те се развиват в тях, но не се разболяват. При тези хора няма клинична картина и могат лесно да предадат инфекцията.

За това предупреди акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество, в ефира на Нова телевизия.

„Тези вируси са крайно устойчиви, имат много стабилна структура. Устойчиви са в околната среда, във водата“, каза акад. Гълъбов.

При хората, които се разболеят от летните вируси, са засегнати дихателната и храносмилателната система, с проява на болки в гърлото, гадене, повръщане, диария. При една малка част се установява поражение на централната нервна система - асептични менингити, енцефалити.

Срещу летните вируси няма ваксини, няма и препарати. Лечението е симптоматично – срещу температурата, гърлобола, разстройството.

Експертът препоръча да се спазва добра хигиена там, където се приготвя храната, да се мият старателно ръцете. Повишено трябва да бъде вниманието и при консумацията на продукти, които се предлагат на открито.

Акад. Гълъбов допълни, че ентеровирусите са 120. По думите му „те имат изменчивост, нямаща равна в природата. Един и същи вирус, в една и съща местност, в един и същи сезон може да даде различни клинични картини“.

Коментари