Публикация

СЗО: Всяко десето бебе е недоносено


Световната здравна организация обяви, че всяко десето раждане от около 130 млн. годишно по света е преждевременно, като по-голям процент от недоносените бебета са от по-бедни страни, където шансовете за оцеляване са по-ниски.

Според януарския бюлетин на Обединените нации се наблюдава значително увеличаване на ражданията преди термина в по-развитите страни за последните 20 години – особено в някои части на Северна Америка и Европа.

Анализ на данни от изследвания, проведени между 1990 г. и 2007 г., показва, че 85% от недоносените бебета са родени в Азия (около 70 млн. годишно) и Африка (40 млн.).
Но най-много преждевременни раждания спрямо общия брой има в Африка – близо 12%, и Северна Америка – с 10,6%. В Европа делът е 6,2 на сто, а в Латинска Америка и Карибите – 9,1%.

Шансовете за оцеляване на децата, родени преди 37-ата седмица, намаляват в зависимост от условията и медицинските грижи в съответната страна.

В развитите държави процентът на оцеляване при бебетата, които са се родили през 32-ата седмица, са същите като при нормалните бременности, съобщи Ройтерс.

Коментари