Публикация

Домати, хляб и авокадо са сред храните, които не трябва да пазим в хладилника

Дори и през лятото някои продукти запазват повече вкуса си, когато не са на студено


Настъпи времето на летните жеги  и повечето от нас се стремят да пазят колкото се може повече от хранителните си продукти в хладилника. Като ги държим  на ниска температура обаче, това не ни гарантира, че ще ги опазим свежи за по-дълго време, предупреждават експертите от британския Институт за добро управление на домакинствата.

Така например слагането на хляб, домати и авокадо в хладилника не е добра идея. Студът не само че не запазва някои храни за по-дълго време, но може дори да развали вкуса им.  Някои храни с по-остра миризма пък могат да окажат влияние на вкуса на други продукти, сложени в съседство до тях в хладилника. 

Институтът е съставил наръчник „Девет храни, които не трябва да пазим в хладилника“. Ето кои са те:

  1. Хляб – изсъхва и остарява по-бързо в хладилника, където няма въздух, в сравнение с кутията за хляб. За да го запазите свеж за по-дълго време, поставете го в специална кесия за хляб и го дръжте на хладно място. 
  2. Лук – не е препоръчително да се държи в хладилника, тъй като миризмата му може да се прехвърли и на другите храни. Изберете сухо и вентилирано място, където го дръжте на тъмно, за да не прорастне.
  3. Чесън – също трябва да се държи в сухо и вентилирано място, за да издържи по-дълго. Хладилникът с нищо не помага на чесъна да остане свеж по-дълго време. 
  4.  Авокадо – най-добре е да се държи в отворени книжни кесии, ако не искате да узрее прекалено бързо. Ако искате обаче да ускорите този процес, поставете го в купа за плодове до банани. 
  5. Домати – колкото по-студени стават, толкова повече губят естествения си вкус и аромат. Най-добрите домати са тези, които са пазени на стайна температура. 
  6.  Мед – това буквално е единствената храна, която никога не се разваля, така че няма абсолютно никаква нужда да го съхранявате където и да било освен в шкафа за храната. 
  7. Кекс – с изключение на тези, които са направени със сметана, всички останали сладкиши ще издържат в хладилника точно толкова дълго, както и в затворена кутия за сладкиши. 
  8.  Диня – когато не са срязани, плодовете няма нужда да се държат в хладилника и да заемат толкова много място. След като срежете динята обаче, поставете отгоре на парчето домакинско фолио и я сложете на студено. 
  9. Кафе – макар че някои диетолози настояват, че кафето трябва да се съхранява на студено място, на практика тази напитка поема миризмите на останалите храни около нея, ако я поставим в хладилника. Вместо това най-добре го съхранявайте в затворен контейнер или кутия без достъп на въздух. 

Източник: В. „Дейли мейл“

Коментари