Публикация

Полезно за здравето на човека и планетата


Да се живее в съответствие с принципите на екологията е трудно, но в никакъв случай -  невъзможно.

Макар да не можем да си представим всекидневието без пералните машини, сешоарите или климатиците, има много други дребни неща, които могат да доведат до големи позитивни промени както за здравето, така в състоянието на планетата.



По-кратки душове
Поставете в банята си водоустойчив часовник и го нагласете да засича около пет минути. Еколози са изчислили, че това време е напълно достатъчно, за да успее човек да се изкъпе. Всяка минута в повече е просто каприз, който хората от развитите страни са свикнали да приемат като даденост. Нещо повече - на пазара вече се предлагат водоспестяващи уреди за баня, намаляващи драстично разхода на вода на всяко едно домакинство.

Защо е полезно за Земята?
Ако едно четиричленно семейство внимава с времето, което прекарва в банята и използва подходящи приспособления, то може само за една година да спести около 56 781 литра вода.   

Защо е полезно за вас?
Топлата вода лишава кожата от нейните естествени натурални масла, така че колкото по-малко време се застоявате под душа, толкова по-добре хидратирано ще бъде тялото ви.

 

Избягвайте химическото чистене
Купувайте колкото се може по-малко дрехи с етикет „само за химическо чистене”.

Защо е полезно за Земята?
Перхлороетиленът, който се използва в химическото чистене, е токсичен и според Международната агенцията за защита на околната среда изтънява озоновия слой.

Защо е полезно за вас?
Счита се, че високите дози от перхлороетилен могат да причинят замаяност, главоболие, умора, гадене и кожни възпаления. 
 
 

По-малко червено месо
Вместо телешко, говеждо или свинско яжте и риба от време на време. Освен това определете си един вегетариански ден в седмицата. Най-подходящ за тази цел е понеделник, тъй като през почивките дни, повечето хора прекаляват с храните, а постното меню дава възможност на организма да се разтовари.
 
Защо е полезно за Земята?
Оглежданите за месо животни нанасят сериозни поражения върху климата на Земята. Емисиите от метан от прасетата и кравите са значителен източник на парникови газове (метанът е 23 пъти по-силен от въглеродния двуокис като газ, предизвикващ глобалното затопляне).

Защо е полезно за вас?
Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които помагат не само на сърцето (понижават нивото на холестерола и триглицеридите), но и на сухата кожа.

 

Не използвайте освежители за въздух
Обикновено въздухът в нашия дом е до три пъти по-замърсен от този, който е навън, така че поне веднъж дневно трябва да се проветряват помещенията за няколко минути. Ако все пак искате в стаите да се усеща приятна и лека миризма, поставете купички със смес от градински чай и обелки от портокали.

Защо е полезно за Земята?
Изследване на произволно избрани 14 освежители за въздух. Резултатите показват, че 12 от тях съдържат фталати – химически съединения, сочени като причинител на хормонални аномалии и репродуктивни проблеми.

Защо е полезно за вас?
Освен споменатите вече фталати, ароматизаторите могат да съдържат още различни видове алергени и химически вещества (бензин и формалдехид), причиняващи рак. 

Когато се замислите за здравето си, незабравяйте, че и планетата има нужда от помощ. Някои малки промени в начина на живот на всеки от нас може да спести много проблеми и средства на цялото човечество.

 

Коментари