Публикация

Премиерът и лекарите подкрепиха здравните реформи


Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и съсловните организации на лекарите подкрепят реформите, които провежда Министерството на здравеопазването. Това стана ясно по време на среща, която се проведе в здравното ведомство.

Преструктурирането на болничната помощ е необходимо условие, за да се осигури равен достъп до качествени медицински услуги на пациентите, категорични са директорите на водещите болници в страната.

За тази цел през 2010 г. здравното министрство предвижда въвеждането на по-строги критерии, на които трябва да отговарят лечебните заведения за болнична помощ, за да работят със здравната каса. Те са регламентирани в НРД, проекта за изменение на Закона за лечебните заведения и измененията в Закона за здравно осигуряване.

Здравните заведения са длъжни да осигуряват 24-часов прием, да разполагат с високоспециализирана апаратура и специалисти, както и да покрият изискванията в медицинските стандарти.

Всички промени, които се правят, са в името на пациентите, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Укрепването на Спешната помощ ще бъде един от приоритетите на провежданите промени. За тази цел през следващата година са предвидени с 30 млн. лв. повече, напомня МЗ.

Допълнително обаче ще се търсят още средства, които да се дадат целево за оборудването на центровете с апаратура и повишаването на квалификацията на кадрите. Освен това ще се обмисли и въвеждането на доплащане. При социално слабите хора то ще се поема от държавата, обясни министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.

За да се уточни размерът на доплащането, е важно да се направи реално остойностяване на медицинските услуги у нас. В момента то се извършва от икономисти и финансисти към Министерството на финансите и ще бъде готово към края на февруари. Веднага след това цените ще бъдат обсъдени със съсловните организации на лекарите и стоматолозите, допълни финансовият министър Симеон Дянков.

Коментари