Публикация

Проф. Ал. Чирков: Ред, а не пари трябват за здравеопазването у нас

Структура трябва да следи професионалното развитие на лекарите, смята известният кардиохирург.


Администрацията трябва да положи всички усилия да събере най-добрите експерти, да покани специалисти от чужбина и да се започне изграждането на качествена форма на здравеопазване. 

Това каза проф. Александър Чирков, основател на Университетската болница „Св. Екатерина”, пред БНТ.

По думите му българското здравеопазване в момента боледува, и то тежко. „То е едно неразумно, неподредено, за мен лошо здравеопазваяне“, посочи проф. Чирков.

Според известния кардиохирург основният проблем в България е липсата на ред. 

„Ред, ред и пак ред, а не пари, пари и пак пари“, категоричен е проф. Чирков.

Според него е необходима промяна в манталитета на лекарите

„Лошото е, че в България все повече се увеличават структурите, които искат все повече пари от хора, които са болни, самотни, възрастни”, коментира проф. Чирков и допълни, че на първо място за всеки лекар трябва да бъде животът и здравето на пациента, а работа на администрацията е да осигури заплащането им. 

„Заплатите и приходите на лекарите и сестрите трябва да се увеличат до такава степен, че да са осигурени и те, и семействата им, за да не мислят за това и да не бягат в чужбина“, смята той.

Проф. Чирков съобщи, че е подготвил концепция за здравна форма в страната, който дава възможност и най-бедният да бъде лекуван, като най-богатият.  По думите му впоследствие тя може да се променя съобразно условията и времето, да се допълва и тогава се казва реформа. „Не може да се прави реформа на нещо, което не съществува. Формата не съществува, как ще направим реформа“, коментира специалистът.

Според него най-важното е лекарят и сестрите да имат много познания. „Освен това трябва гражданите да се подготвят за „едно по-щастливо общество“, категоричен е проф. Чирков.

Той предлага от 1-ви до 12-и клас в училищата да има обучение не по религия, която се доближава до идеология, а на морални норми и подготовка за гражданско поведение. „Да подготвим децата за живота, като възпитаваме тяхната здравна и социална култура. Това може да се направи от Министерството на здравеопазването, без да изисква разходи“, смята проф. Чирков.

Във връзка с квалификацията на лекарите, професорът е убеден, че е необходимо да се създаде структура, която да следи дали те се подготвят непрекъснато, дали познанията им са актуални, съобразно развитието на науката и медицината. 

Според проф. Чирков е нужно да има и комисия, която да контролира всички клиники за качеството на обслужване. Той даде пример с пациент, консултиран наскоро от него във Варна, където са му сложили три запушени стента, след което още три стента, само защото касата плаща за тези манипулации. „ По този начин касата става празна, а на пациента му разрушават живота”, коментира проф. Чирков.

Той бе категоричен, че това в Германия е невъзможно, защото виновните биха били съдени и изпратени в затвора.

Коментари

КАКТО ВИНАГИ Е ПРАВ ПРОФ.ЧИРКОВ .ЛОШОТО Е , ЧЕ ПОЛИТИЦИЦИТЕ НИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ УМНИТЕ ХОРА И НЕ СЕ ВСЛУШВАТ В МНЕНИЕТО ИМ .