Публикация

Обясниха връзката между рака на гърдата и вируса Епщайн-Бар

Американски учени обясниха как вирусът остава отпечатък в гените, а болестта може да се развие след десетилетия


Вирусът на Епщайн-Бар (EBV) е един от най-разпространените, с който се заразяват хората. Има данни, че е свързан и с развитието на рак на гърдата. Резултатите от американско изследване, направено наскоро, може  би обясняват механизма на връзката между развитието на заболяването и вируса, пише изданието „Медикъл нюз тудей“.

EBV е от семейството на херпес вирусите и се предава лесно по въздушен път чрез слюнката или чрез генитални секрети. Смята се, че около 90 процента от хората по света се заразяват с него в даден момент от живота си.  Макар че мнозинството от носителите на вируса нямат симптоми на заразяването, то може да доведе до усложнения. Най-често разпространено от тях е инфекциозната мононуклеоза, известна още като “болестта на целувката“.

Вирусът на Епщан-Бар атакува две главни групи от клетки. Едните са част от имунната система, а другите са епителни клетки.

През годините

вирусът се свързва с развитието на редица редки разновидности на рак

– на лимфната система, на кръвта, на главата и врата, на стомаха и на гладката мускулатура.   

Редица изследвания, проведени в Индия, Северна Африка, Китай и Южна Европа предоставиха и данни, че има връзка между EBV и рака на гърдата.  Въпреки това обаче за учените досега беше трудно да обяснят механизма на тази връзка. Много често минават години след заразяване с вируса преди да се развие рак на гърдата, така че причинно-следствената връзка е трудна за установяване.

Два изследователски екипа – от Онкологичния департамент към Медицинския център „Бет Израел дийконис“, Масачусетс, и от Медицинското училище към университета Харвард,  Бостън, обединиха усилията си,  за да разкрият механизма на тази връзка.  Изследването им бе публикувано в списание EBioMedicine.

Учените култивирали епителни клетки на млечната жлеза в присъствието на вируса EBV. Екипът на онкологичния център, ръководен от д-р Гербург Вулф,

имплантирал заразените с вируса епителни клетки в мишки

Изследователите установили, че инфекцията на вируса помага за развитието на някои типове рак. Това ставало, като някои протеини ускорявали формирането на раковите клетки на гърдата. 

„Инфекцията с вируса на Епщайн-Бар снижава прага за формирането на злокачествени образувания. Следователно, въпреки че EBV сам по себе си не е причина за развитието на рак, той увеличава вероятността за развитие на тумори на по-късен етап от живота“, пишат в заключенията си учените. 

Според д-р Гербург Вулф ако една млада жена се зарази с вируса като тийнейджърка или малко по-късно, епителните клетки на гърдите й ще бъдат изложени на вируса и може да бъдат заразени. Макар че при повечето хора при такова заразяване няма дългосрочни последици, при някои инфекцията може да остави отпечатък на генетично ниво и

да промени метаболизма на клетките

Макар и минимални, тези промени десетилетия по-късно могат да улеснят формирането на раковите клетки на гърдата, обяснява ученият. 

Авторите на изследването посочват, че изводите му са в подкрепа на мнението, че трябва да се слагат ваксини срещу EBV на децата. Направените изводи могат да повлияят и на начина, по който се извършва скрининг за рак на гърдата в бъдеще.

Източник: „Медикъл нюз тудей“



Коментари