Публикация

Случаят на 22-годишния Росен ще влезе в учебниците по медицина

Младежът страда от мускулна дистрофия и след успешната терапия се възстановява успешно и вече се обслужва сам


Усмивката на Росен не слиза от лицето, докато изпълнява комплекса си от упражнения в Центъра за рехабилитационна и физикална медицина в болница „Медлайн“. Много съм щастлив, защото съм голям късметлия, Господ чу молитвите и ме изпрати в най-доброто лечебно заведение с перфектни условя и с прекрасен персонал, който прави и невъзможното, за да ми помогне, казва 22-годишният младеж от Русе.

Всеки, който види Росен Атанасов, едва ли ще допусне, че страда от коварната болест - мускулна дистрофия. Заболяването е прогресивно и изходът винаги е фатален. Нашият пациент е чудо и за медицината – повечето пациенти с такава диагноза обикновено загиват на 17 или най-късно на 18 г., коментира рехабилитаторът Атанас Пешкиров, докато наглася Росен за следващото упражнение. Затова е уверен, че случаят на младежа и неговото успешно лечение ще влезе в учебниците по медицина.

Мускулната дистрофия е вродено състояние, при което мускулните клетки се разграждат и се превръщат в мастна тъкан. Пациентът има затруднения в придвижването, след това в дишането, докато болестта засегне и сърцето. Обикновено се проявява, когато болните навършат 14 г. Дотогава нямат никакви признаци и оплаквания, но след това болестта се развива с доста бързи темпове. 

Росен Атанасов се разболява в 7-ми клас. Най-напред започва да усеща слабост в долните крайници, често получава спазми и крампи, затруднява се при изкачване на стълбища. Най-зле се чувства в училище, особено в часовете по физическо възпитание, където след голямото натоварване често пада.

Тогава решава да търси медицинска помощ. След прегледа при невролог от Русе, специалистът го изпраща на консултация при проф. Ивайло Търнев в Александровска болница в София. След 10-дневен престой и множество изследвания доказват страшната диагноза и го пращат на рехабилитация. Когато е на 16 г., състоянието на Росен се влошава. Тогава в Русе си прави първата операция на Ахилесово сухожилие. Не беше много сполучлива, не получих някакво сериозно облекчение, разказва младият мъж. Лекарите го предупреждават да очаква най-лошото, защото мускулите атрофират, но той не се отказва от борбата и в интернет прочита за ортопеда от болница „Медлайн“ д-р Янаки Янакиев.

„Консултацията с него преобърна целия ми свят – този лекар ми даде надежда, че за мен има шанс. Почувствах, че той ще направи всичко по силите си, за да ми помогне“, заяви Атанасов. Започва серия от сложни операции на крайниците, при които за период от 5 години ортопедът успява да възвърне двигателните функции на крайниците. Бях изумен, че д-р Янакиев се зае с моя, обявен за обречен от негови колеги случай, не се предаде и се бори за здравето ми, благодарен е Росен. Лекарят не се отказал и когато болестта взела превес, защото на 18-годишна възраст пациентът пада и чупи крак. Налага се 45 дни да лежи и това води до нова атрофия на мускулите. Следват нови хирургични интервенции, които са успешни и благодарение на които сега отново е в залата за рехабилитация.

Росен е много благоприятен пациент, защото е изключително борбен, дава всичко от себе си. Затова и резултатите му са перфектни – обслужва се сам, обясняват от болницата. 

22-годишният Атанасов е завършил народно пеене и пиано в Националното училище по изкуствата в Русе. Продължава с концертните си изяви.На сцената се чувства отлично, забравя всичките си проблеми. Любимите му песни са родопските и тракийските. Наскоро получил предложение от народната певица Бинка Добрева да запишат заедно клип. Оценяват ме и това ме радва, а лекарите казват, че песните поддържат мускулите на гръдния ми кош и не позволяват на болестта да ги смачка, казва Росен. Признава, че всяка вечер се моли на Бог. Щастлив е, че Господ го е чул и освен подкрепата от семейството му е изпратил помощта на верига болници „Медлайн“ и на техния мениджър д-р Невен Енчев. Тук правят за мен много повече от лечението, те ми връщат вярата в живота, казва момчето.

 

Коментари