Публикация

Депресията катализира симптомите на други заболявания


Доц. Светлозар Хараланов, управител на Втора психиатрична клиника към Специализираната болница по неврология и психиатрия „Св. Наум” София, за зимата и влиянието, което оказва върху психиката и настроението студеното време, както и при какви обстоятелства трябва да се търси специализирана психиатрична помощ.

Доц. Хараланов, как се отразява зимата на нашата психика?
Есенно-зимният сезон и пролетта са обострящи за някои специфични заболявания и по-специално за някои ендогенни депресии. Те имат генетична компонента, т.е. известна генетична предразположеност, която прави тези хора уязвими към различни видове въздействия, включително биологични, социални, психологични. Едно от тези въздействия е сезонът.

На какво се дължи негативното влияние на сезона? На по-късите дни?
Да, една от причините е светлината. Сутрин се става по тъмно и вечер бързо се стъмва. Извън работата се движим общо взето по тъмно и на изкуствена светлина. Това има отношение към депресията. В скандинавските държави се прилага фототерапия, която представлява лечение със светлина. Тя е изкуствена, но така направена, че замества слънчевите лъчи и по този начин се въздейства на психиката. През лятото е обратното. Дните са дълги и тогава хората са в по-добро настроение, неслучайно тогава са и отпуските.

Кои са здравите хора според психиатрите?
Приемаме, че т.нар. здрави нямат генетична предразположеност. Ако обаче са подложени на много силни  въздействия, и те могат да се повлияят. Обратно, при тези, които имат генетична предразположеност, дори слабо въздействие може да предизвика същия ефект.

Отминаха коледните и новогодишните празници, отиде ли си с тях и доброто настроение?
Спадът в настроението е неминуем фактор, защото се събират много празници накуп, включително и именни дни, които продължават след Нова година. Когато те са повече и са по-дълги от един уикенд, човек се отпуска и стресът, на който е подложен по принцип, започва да действа със забавен ефект. Ако няма достатъчно дълъг период, за да може човек да се възстанови, както е по време на отпуските, се предизвиква обратен ефект. Хората се връщат на работа, но са нарушили динамичния си стереотип, а след това и адаптацията. Можем да обобщим, че всичко, което нарушава адаптацията, допринася за депресиите и лошото настроение.

Как да познаем, че сме заплашени от депресия? 
Депресиите означават разстройства в настроението, които са свързани с биологични изменения. Основните са нарушенията на съня, на настроението. Характерни за депресиите са ранните събуждания, след които човек не може да заспи въобще и през деня се чувства уморен или заспива точно когато трябва да става, което допълнително става причина за стрес. Получава се безсъние през нощта, сънливост през деня. Точно обратното на нормалното, което е изключително характерно за човек с депресия. Освен това се нарушава апетитът. Обикновено се намалява, но в някои случаи може да бъде патологично засилен. Човек изпитва потребност непрекъснато да се тъпче с нещо, което пък поражда чувство за вина, нарушават се диетите и т.н. Мислите за вина, макар и когато човек не осъзнава защо се чувства така, могат също да породят депресия.

Колко време продължава лечението?
Активното лечение може да продължи около месец. Ако не се лекува – месеци, дори години. В някои случаи депресията хронифицира. Има хора, които вече не могат да излизат от вкъщи без придружител и страдат, а не знаят, че има лечение. А то е в рамките на 1-2 месеца. Това заболяване не се разпознава лесно, тъй като във всички останали сфери от живота си тези хора са напълно нормални.

На Запад е много популярно ходенето при психиатър, каква е тенденцията у нас?
В цивилизованите държави е така, защото те отдавна знаят, че психиатърът има психологични функции, не само медицински. Той може да помага в всекидневните психологични проблеми на хората. Тяхното решаване понякога налага използването на медикаменти, което не значи, че този човек е луд или психично болен. Той просто има някакви психологични проблеми. Причина може да стане смърт на близък, тежка раздяла и т.н. Много по-добре е да се потърси консултация при психиатър. Така всичко ще мине по-бързо, по-лесно, отколкото човек сам да го преживява, защото в такъв случай той е уязвим и за други болести.

Въобще депресиите засилват симптомите на други заболявания. Във връзка с обострянията на депресията се появяват и хроничните болки. Всякакви видове, които могат да бъдат проява на една маскирана депресия. Човекът си мисли, че това е някакво телесно заболяване, ходи на изследвания, но нищо не му откриват. А всъщност проблемът е психичен и само психиатърът може да му помогне.

Коментари