Публикация

Жени в менопауза отново могат да забременеят

Учени успяха да върнат процеса


Гръцки изследователи потвърдиха, че ефективно са успели да върнат процеса на менопауза, като подмладят яйчниците, пише medikforum.ru. Въпросната технология позволява на нежния пол отново да започнe възпроизводство на яйцеклетки и да има месечен цикъл. При една от жените, подложени на процедурата, менструацията се възобновила след 5-годишна менопауза. Това дава надежда на всички, които са влезли в менопауза, отново да забременеят, при това – ползвайки собствен генетичен материал, твърдят изследователи от гръцката клиника по лечение на безплодието Genesis Athens.
Методиката използва плазма, обогатена с тромбоцити (PRP) – концентрирана смес от субстанция в кръвта, способстваща растежа на клетките и способна да стимулира регенерацията на тъканите. Учените установили, че PRP също подмладява и яйчници, изгубили функциите си. След като плазмата била инжектирана, жените в менопауза възстановили месечния си цикъл. Взетите яйцеклетки на участничките в изследването са оплодени със сперматозоиди на партньорите им по метода ин витро.

Технологията може да се използва не само сред дами, които вече са в менопауза. Инжектирането на PRP на шест жени, които имали редица спонтанни аборти или неуспешни опити за забременяване чрез ин витро, помогнала на три от тях успешно да забременеят и сега се намират във втория триместър.

Ако въпросният метод докаже своята успеваемост, той ще помогне да заченат не само много жени на възраст, но и такива, които страдат от ранна менопауза.

Успехът на методиката, разбира се, повдига редица етични въпроси за това съществува ли пределна възраст, до която жената може да стане майка.

Надя Горанова


Статията е публикувана в www.noviteroditeli.bg

Коментари

NE ZNAQ 4E MOJE DA SE ZABREMENQVA V MENOPAYZA