Публикация

Съветите на д-р Иван Константинов за детското очно здраве

Според Американската академия по офталмология месец aвгуст e посветен на детското очно здраве. По тази причина се обърнахме към ,,извора” и потърсихме съветите на д-р Иван Константинов, детският офталмолог на очна клиника ,,ДЕН”


Според Американската академия по офталмология месец aвгуст e посветен на детското очно здраве. По тази причина се обърнахме към ,,извора” и потърсихме съветите на д-р Иван Константинов, детският офталмолог на очна клиника ,,ДЕН”:

- Защо е толкова важна очната профилактиката при децата, д-р Константинов?
- Проблемите, които възникват в детска възраст, предопределят бъдещето на детето, затова е много важно да се усетят навреме. Първите години от живота са от решаващо значение за правилното развитие на зрението. Грижата за развитието на зрението при децата зависи от техните родители. На профилактични прегледи могат да се открият ,,скрити” проблеми, които евентуално да попречат на правилното развитие на зрителната система.


- Кои са най-често срещани зрителни проблеми в детството?
- Най-често срещани са т.нар. рефрактивни аномалии:
• Хиперметропия (далекогледство)
• Астигматизъм
• Миопия (късогледство)
Некоригираните рефрактивни аномалии, от своя страна, могат да доведат и до по-сложни състояния като страбизъм (кривогледство) и амблиопия (мързеливо око), които вече изискват по-сериозни терапевтични мерки.

- Как родителите да забележат, че детето им има зрителни затруднения ?
- Ако детето приближава или отдалечава книгата, докато чете, или често отмества погледа си от листа. Присвива очи, докато гледа. Разтърква очите си често. Върти често главата наляво и надясно, докато чете. Често има главоболие. Очите на детето се зачервяват.

- Колко често препоръчвате провеждането на профилактични прегледи при малките пациенти?
- Ако детето няма оплаквания и родителите не забележат нещо алармиращо, съветвам първият профилактичен преглед да е около 3-годишна възраст, а вторият- преди да тръгне на училище. Добре би било да се проведе един профилактичен преглед в първата година след раждането, за да се изключат евентуални вродени структурни аномалии.


Коментари