Публикация

Профилактичните прегледи нe са популярни сред българите


Едва 27 на сто от участниците в анкета на health.bg са се явили на профилактичен преглед пред 2009 г., става ясно от обобщените резултати на допитването. Като причина за ниската популярност на профилактиката се изтъква основно аргументът за формалното провеждане на този тип прегледи. 31 процента от участниците в анкетата са посочили формалния подход на медиците като причина да не отидат на преглед.

Равен брой хора – по 4%, не са си направили профилактика поради липсата на време или защото смятат, че са здрави и нямат нужда от прегледи. Само 9 процента от запитаните изразяват готовност да посетят личния си лекар при първа възможност.

В държавите от Европейския съюз, както и в другите водещи страни по света профилактиката е в основата на високата продължителност на живота. Лекарите са категорични, че много от заболяванията, които са водеща причина за смъртност у нас, могат да бъдат успешно лекувани, ако бъдат установени в ранен стадий.

Това са ракът на маточната шийка, на гърдата, на простатната жлеза, на дебелото черво, както и сърдечно-съдовите заболявания, които дълги години протичат без особени оплаквания, докато не се стигне до тежките им усложнения – инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт.

През 2009 г. НЗОК включи в профилактичния пакет и лабораторни изследвания, но засега заинтересоваността на пациентите остава ниска. Всеки здравноосигурен има право на профилактично изследване на кръвната захар, холестерола, кръвната картина, ЕКГ, а при съответните показания - туморен маркер за рак на простатната жлеза – PSA, мамография.

Коментари