Публикация

Лятната отпуска трябва да е 30 дена минимум, твърдят психолозите

За да е пълноценна почивката


Вероятно си спомнята добрите тари времен, когат почивката извън рутината, ако н беше 14 дена, не се броеше за почивка. Сега дните намаляват все повече и повече. Почиваме от 5 до 7 дн и това е масово явление.


Доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира пред БТА, че физиологичните нужди на човека изискват един месец почивка, за да може организмът да се отпочине качествено. Разбира се в динамичния начин на живот, който водим е почти невъзможно да се отдели толкова време. Психологът подчертава обаче, че когато почиваме трябва да се опитаме да релаксираме максимално, а и по време на работния цикъл трябва да отделяме поне час дневно за занимания, които ни доставят удоволствие, независимо дали са активни, или пасивни. Уикендите същотрябва да се посветени на личните ни нужди. Доц. Бакрачева подчертава, че качествената почивка е от съществено основополагащо значение а чомешкото здраве. Предпазваот заболявания и осигурява бързото възстановяване на силите. Трябва да се опиамене да следваме чужди модели на почивка, а да изберем онова,което наистина искаме да правим - това ни гарантира максимално отпочимане и презареждане.

Преминаването от ваканционен към работен режим също трябва да става плавно, за да се предпази и психиката и физиката от стрес.



Коментари