Публикация

Ново хапче за астма дава надежда при тежки кризи

Медикаментът Февипипрант, който още е в клинични изпитания, облекчава значително симптомите при възрастни хора


Експериментално хапче дава надежда, че ще облекчи значително страданията на болни от астма с тежки симптоми, показват ранни резултати от британско изследване, съобщава сп. Lancet Respiratory Medicine journal, цитирано от Би Би Си.

Клиничният опит бил проведен от изследователски екип на Университета на Лестър в малък мащаб, като участвали около 60 доброволци. На пациентите било дадедо разработваното в момента лекарство Февипипрант, което допринесло за значително намаляване на възпалението на техните дихателни пътища. 

В допълнение към факта, че новото лекарство няма вредни последици като стероидите, Февипипрант

може значително да намали броя на астматичните пристъпи

при пациентите и да подобри качеството им на живот, твърдят изследователите. 

В изследването били включени пациенти с неконтролируеми пристъпи на астма, на които не помагали дори стероидни инхалатори. На половината от групата била давано хапчето Февипипрант два пъти дневно в продължение на 3 месеца заедно с другите им предписани медикаменти, а на другата половина – обичайните им лекарства плюс хапче плацебо. Учените установили, че пациентите, вземали новото хапче, имали по-малко кръвни клетки, свързани с възпалителни процеси, в своите храчки и в дихателните им пътища, което може да е един от ключовите индикатори за наличието на астма.

54-годишната Гeй Стоукс, която страда от тежка астма от 16 години насам, разказва пред медиите за поразителния ефект от новия медикамент: „Веднага разбрах, че са ми дали новото лекарство. Почувствах се съвсем различен човек. Имах енергия да се движа, гърдите ми не свиреха толкова много и за първи път от много години насам се почувствах наистина, наистина добре.“ Жената споделя, че веднага след като спряла да взема новото хапче, състоянието й рязко се влошило отново. 

Очаква се новият медикамент да предизвика радикални промени в лечението на астма, прогнозира изследването.  Февипипрант  е

първото хапче за астма, разработено във Великобритания от 20 г. насам

До момента пациентите използват за облекчаване на симптомите си главно инхалатори или стероиди. 

„Това ново лечение може да помогне при превенция на астматични кризи, намаляване на случаите на болничния престой при криза и да облекчи всекидневните симптоми“ , обяснява ръководителят на изследователския екип проф. Крис Брайтлинг. 

Изследователите обаче предупреждават, че резултатите от миниизследването са много ранни доказателства за действието на хапчето и ще са необходими по-мащабни и по-дългосрочни клинични опити, за да се види дали лекарството помага на хората в ежедневието им. 

От своя страна благотворителната организация „Астма Великобритания“  обяви, че изследването е многообещаващо и трябва да бъде привествнато с „премерен оптимизъм“. „Възможността болният да вземе хапче, вместо да използва инхалатор, е добре дошла. Това е важно в особена степен за хората, върху които се фокусира изследването и които развиват симптомите  вече като възрастни. Знаем, че при някои от тях работата с инхалатор е проблем, защото те вече нямат необходимата сръчност“, коментира д-р Саманта Уолкър от организацията. Тя предупреждава, че предстои дълъг път, докато хапчето бъде достъпно в аптеките, но началото е обещаващо. 

Източник: сп. Lancet Respiratory Medicine journal


Коментари