Как възникват кистите на яйчниците
Здравето е в твоите ръце
Здравето е в твоите ръце
Страница
Как възникват кистите на яйчниците

Как възникват кистите на яйчниците

Хормонален дисбаланс, инсулинова резистентност или наследственост може да са причините за състоянието

Кистите по яйчниците са едно от най-често срещаните хормонални нарушения при жените. Синдромът на поликистозните яйчници се установява при 5-10% от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие и стерилитет. Характерно за него е наличието на много малки кисти, разположени по повърхността на яйчниците.

Причината за възникването на Синдрома на поликистозните яйчници не е изцяло изяснена.  Учените обсъждат няколко механизма, за които се смята, че са свързани с възникването на кистите. Сред тях са хормонален дисбаланс, инсулинова резистентност и наследственост, обобщава изданието „Нюз медикъл“.

 Хормонален дисбаланс

Наличието на поликистозни яйчници се свързва с анормално производство и метаболизъм на хормони като андрогени и естроген в организма на жената. В типичния случай са налице високи нива на хормоните от андрогенната група като тестостерон, андростендион и дихидротестостерон сулфат, макар че често има значителни разлики в състоянието на отделните пациентки. 

Някои изследвания показват, че секрецията на лутеинизиращия хормон (ЛХ) от предния дял на хипофизната жлеза увеличава стимулиращия ефект на фуликулните клетки на ячниците и това може да доведе до повишени нива на андрогенните хормони и до нередовна или липсваща овулация. Нивото на фуликулостимулиращия хормон (ФСХ) e намалено за сметка на хормона ЛХ. Крайният резултат е, че налице има по-малко количество естроген и не може да се осъществи овулацията.

Някои изследвния свързват поликистозните яйчници с нарушения в действията на ензима CYP450 C17 при синтеза на андрогенни хормони като тестостерон в тялото. Макар че в тази насока са необходими още изследвания, нарушенията при този ензим или наличието на други вещества, които пречат на работата му, може да са свързани с патогенезата на Синдрома на поликистозните яйчници. 

Инсулинова резистентност

Има силна връзка между поликистозните яйчници и инсулиновата резистентност в организма. Съществува хипотезата, че повишените нива на инсулин променят ефекта на гонадотропните хормони ЛХ и ФСХ и функциите на яйчниците, което води до образуването на множество кисти. 

По-специално, излишъкът от инсулин може да принуди яйчниците да произвеждат повече тестостерон и да променят развитието на фуликулите, необходими за осъществяване на овулацията. В резултат на това може да има забавяне или невъзможност за осъществяването на овулацията, а оттам и за появата на Синдрома на поликистозните яйчници.

Ефектът на инсулиновата резистентност при патогенезата на синдрома се засилва, когато жената е с наднормно тегло или със затлъстяване. Излишните мазнини могат да усилят инсулиновата резистентност и следователно да доведат до много по-тежки симптоми, свързани със синдрома. 

Друг хормон - адипонектин, който е свързан с контрола на нивата на липидите и глюкозата в кръвта, също може да играе роля във възникването на кистите по яйчниците. При жени, които имат поликистозни яйчници,обикновено се установяват и по-високи концентрации на адипонектин.

Наследственост

Изследванията, които се съсредоточават върху наследствения фактор при възникването на поликистозните яйчници, показват определена доминиращ автозомен генотип в семейства, в които се среща това заболяване. Бащите могат да са носители на това генетично отклонение и да показват някои от характеристиките на Синдрома като например прекомерно окосмяване

Някои изследвания са проучили ролята на регулиращите гени на ензимите CYP17, CYP19, FST и  INSR във връзка с появата на поликистозните яйчници. Изводите са, че може да е налице податливост в гена INSR. Проучванията обаче не са достатъчни, за да се твърди със сигурност, че това е причината за синдрома. Други изследвания са проучили друти гени като PON1 and IGF2. Остава неясно обаче коя е специфичната генна мутация, която причинява Синдрома на поликистозните яйчници при жените. 

Източник: "Нюз медикъл"


Мнения