Публикация

Д-р Иван Георгиев, дм :Ранното овладяване на уроинфекциите предпазва от камъни в бъбреците

Д-р Иван Георгиев, дм изучава фармация и медицина в МУ, София. Активно работи в научния колектив за изследване патогенезата на бъбречните камъни и създаване на нови фармацевтични продукти за лечение и профилактика на бъбречнокаменната, жлъчнокаменна болест и подагра съвместно с проф. Мария Иванова.

 

Рискови фактори за образуване на камъни в бъбреците са:

  • Продължителни урологични инфекции 

Приблизително 50% от случаите се стига до съчетание на уроинфекция и камъни в бъбреците. Наличието на уроинфекция не означава задължително, че ще се образуват камъни в отделителната система. Когато обаче възпалителният процес продължи по-дълго, не се обърне внимание и пациентът не потърси помощ, в резултат на самото възпаление може да се формира ядрото на конкремента, което впоследствие се надгражда и расте във времето и той с изненада може да установи, че има камък. 

Именно затова е толкова важно инфекциите да бъдат овладени навреме.  При по-тежки уроинфекции, много често се прилага антибиотична терапия. Както е известно обаче, лечението с антибиотик може да продължи само 7 до 14 дни и при честа повторна употреба се стига до резистентност на бактериите. При такива пациенти, Д-р Георгиев съветва инфекцията да се овладее с „Урокомфорт“, комбиниран натурален продукт, предназначен за профилактика и допълнение към терапията на остри или хронични инфекции на пикочните пътища, като продължителността на терапевтичния курс е по преценка на лекуващия лекар. 

  • pН на урината

От значение за формиране на съответния конкремент е и pН на урината. Специално при уратните (пикочокиселинните) камъни има доста опити за лечение с медикаменти, които действат с алкализиране на урината, като целта е да се предотврати  образуването на конкремента. Умишленото алкализиране обаче е предпоставка за развитие на уроинфекция, защото pН на урината се повишава над 7. На практика се получава омагьосан кръг. В тези случаи подходящ е „Реналит“, уникален уриколитик, подходящ за профилактика и при лечение на бъбречнокаменна болест (нефролитиаза). Естествен, напълно безвреден за организма продукт, допринасящ за разтваряне на камъните в бъбреците, за  естественото им изхвърляне и за предотвратяване на повторната им поява, тъй като той не води до повишаване на pН.

Затова лечението спокойно може да продължи за дълъг период от време с комбинация от двата продукта -  „Урокомфорт“ и „Реналит“, към които бактериалният микроорганизъм е чувствителен. Това обаче трябва да става по схема, като през първия месец се започва с „Урокомфорт“ за повлияване на инфекцията. Една от основните му съставки - Д-маноза, има способността да увлича бактериите, да ги захваща и да ги извежда от пикочните пътища. В случай че вече има образувани камъни, следващите шест месеца се приема „Реналит“, защото:

  • разтваря конкрементите - активната му съставка ( естер) се свързва във водно-разтворим комплекс с кето-формата на пикочната киселина, която изгражда бъбречния камък
  • не променя рН на урината - така се елиминира един от рисковите фактори за нова бактериална инфекция
  • намалява и в същото време поддържа в ниски граници високото повърхностно напрежение на урината, като по този начин не позволява утаяването на пикочната киселина под формата на твърди частици (камъни) 
  • има  бактериостатично действие - стопира процесът на развитие на бактериалната флора
  • съчетава се успешно с конвенционалните методи на лечение на камъни в бъбреците – оперативен и литотрипсия (преди и след литотрипсия).

След първия курс с „Реналит“ е препоръчителна почивка в приема за един месец, като през това време отново може да се взима „Урокомфорт“, който посредством неговите основни съставки - червена боровинка и Д-маноза, пряко влияе върху инфекцията, като извлича бактериите.

Д-р Иван Георгиев, дм, изучава фармация и медицина в МУ, София, завършва магистратура по медицина с отличие. Специализира и работи в областта на нуклеарната медицина в Александровска болница в столицата. Известно време работи като експерт в Националната здравноосигурителна каса. Участва в курсове по хомеопатична медицина. Активно работи в научния колектив за изследване патогенезата на бъбречните камъни и създаване на нови фармацевтични продукти за лечение и профилактика на бъбречнокаменната болест (БКБ), подагра и жлъчнокаменна болест. Управител е на  фирма „Авефарм“ ООД, където съвместно с проф. Мария Иванова разработва проекти за технологични схеми при създаване и производство на нови фармацевтични продукти. Участвал е в редица конгреси, има много статии по темата в списания по биохимия, биофизика, обща медицина, урология.

Коментари