Публикация

Как преживяваме сексуална и несексуална любов

Как преживяваме сексуална и несексуална любов Как преживяваме любовта като химична лаборатория


Как преживяваме сексуална и несексуална любов

Как преживяваме любовта като химична лаборатория

 

Често в психологичната ми практика идват хора с дилемата как да избера между  любовта на децата си и тази на новия ми партньор/ка.  Това е друга форма, разновидност  на амбвиваленстност,  която е  актуална  днес - противопоставянето на сексуална  и несексуална любов.  Съвременните познания за физиологията и невромедиаторните механизми ни дават знание за това, че тези два вида любов се преработват в различни структури на мозъка и от различни медиатори. Минавайки през лимбичната система,  аферентно и еферентно сексуалната любов се обработва в предните челни дялова на мозъчната кора, а несексуалната, духовната, идеалната -  в задните,  окципитални  дялове на мозъчната кора.

 

Известният музикант  Стиви Уондър написа една знаменита песен Chemical Love – химична любов и е бил невероятно прав.

Често влюбените хора казват: „не мога да го обясня това е някаква химия, чувствам че го/я обичам“. А когато изпитват ревност казват: „не знам какво ми става, просто полудявам, имам чувството, че съм инжектиран с бяс“. И ще са напълно прави, зад всяко наше чувство или мисъл стои цяла таблица от химчични вещества, които нашият мозък и организъм изработва. Всяка мисъл задейства нашия лимбичен мозък, а той е този, който превръща мислите в действия като отделя хормони и медиатори.

Истината е, че зад преживяването на различен тип любов се  крие цяла химична лаборатория!
 

Медиатори  и хормони


Пролактин
Успокоява сексуалната възбуда след оргазъм и пренастройва ума на не-сексуална вълна. Съдържанието му се повишава рязко веднага след оргазъм. Това е редкия,  момент в които 
мъжете не мислят за секс.
Пролактинът те откъсва от секса, след като свършиш, като ти позволява да мислиш и за странични неща.  Умът ти е завладян от мисли за работата, която ти предстои днес, за по възвишени идеали, постижения, духовност 
– това е пролактин.
Окситоцин
Той се секретира от хипофизата. Стимулира простатата, причинява мускулни съкращения и повишава чувствителността на нервите. Изследванията показват, че повишеното количество окситоцин води до по- силни оргазми.
Окситоцинът е известен като "cuddling hormone" (в буквален превод „гушкав хормон”), понеже повишава чувството за свързаност между двама души. Намира се и в млякото на майката, което засилва връзката между бебето и нея. Но също така привързва майката към детето. Майките са щастливи само от факта ,че прегръщат и гушкат детето си. Ако изпитваш силно удоволствие от това, че си прегърнал друг човек, то това е окситоцин. Той е виновникът да се радваме на приятелите си, учителите си и децата си, към които изпитваме любов от несексуален тип.
 
Ендорфини
Това са група невротрансмитери, които се свързват с опиатните рецептори в организма ти и успокояват болката. Ацетилхолинът и допаминът са ендорфини. Тези вещества имат структура, подобна на тази на морфина. Намаляват стреса и повишават самочувствието.
Ендорфините създават чувство на еуфория и имат успокояващ ефект. От тях те обзема усещане на спокойствие и щастие, чувстваш се замаян и сънлив, дори може да задремеш. Но прекомерната стимулация на опиатните рецептори,
  води до понижено сексуално влечение.

Така че в зависимост от количеството на ендорфините може да ги използваш и като сексуален и като несексуален медиатор. 

 

Адреналин (епинефрин)
Адреналинът активира симпатиковия дял на нервната система, което повишава честотата на сърдечния ритъм и разширява артериите, което пък води до по-добра циркулация на кръвта в мускулите по време на секс. По време на любовната игра се отделят големи количества адреналин.
Адреналинът те кара да се чувстваш така, сякаш сърцето ти ще се пръсне и ще изскочи от гърдите ти.

Адреналинът в зависимост от концентрацията и рецептора, с които се свързва може да отключи голяма доза агресия и гняв. Той е този които те прави „Животно” – бий се или бягай.

Най –вероятно на него дължим и ревността.
Фенилетиламин

Фенилетиламинът осигурява освобождаването на допамин в центровете на удоволствие. Този химикал се освобождава по време на пиковете на оргазма. Той предизвиква чувства на привличане, възбуда и пълно щастие. Интересно е да се отбележи, че този химикал се среща в шоколада.
Тестостерон
Тестостеронът подхранва сексуалното желание и агресията. Важен е за либидото и сексуалната възбуда. Мъже и жени с ниски нива на тестостерон имат смущения в сексуалния живот.
Той те кара да усещаш възбуда и сексуална мощ. Ако след секс те завладява
 
вълна от самочувствие – това е тестостерон. На него дължим гордоста и суетата.
Серотонин
Той регулира настроението ти. Оргазмът стимулира осовбождаването на допълнителна доза серотонин, който действа като антидепресант.
Серотонинът те кара да се чувстваш щастлив, емоционално балансиран и доволен. Повечето антидепресанти целят повишаване на нивата на серотонин в организма.

От сложната комбинация на тези невромедиатори и хормони, както и от различните рецептори и корови и подкорови центрове, където се обработват, се получават сложни преживявания, които съвсем опростено можем да представим като,  преживяване на секуална и несексуална любов. Нещо повече част от това преживяване може да се дължи на дозата, количеството на даден медиатор. В ниска доза да стимулира, а във висока да подтиска сексуалното желание. И не на проследно място, човек може да приживява и смесени чувства към едно и също лице. Често сексуалната любов може да се преработи, като не сексуална и обратното. Но това не е правило, а по- скоро възможност, която биологията дава. 

Пример: дългогодишни брачни взаимотношения започнали със страстна любов, днес се преживяват, като дълбоко уважение и приятелство. 

 

 

 

Често обаче  хората  не правят разлика между тези два вида любов. Често се подценява  психотелесно удоволствие, което индивида изпитва ,  което от своя страна се превръща в мощен мотив за неговите действия .  Конфликтът  от това противорпоставяне води до появата на  чувства на ревност, завист, конкурентност,  силна агресия. А честото изпадане в подобни негативни чувства, като и хронифицирането на подобни състояния често води до психосомотични оплаквания, които от своя страна могат да се разгърнат в болести. Болести соматични или психични.

Обичайно е да чуеш при семеен или любовен  скандал изрази от сорта:  „Шефа ли си обичаш повече или мен”, „ За кого си женен за „спорта”  или за мен” , „ Науката ли обичаш, или жена си”, „ Стига с тези коли и състезания,  ти жена нямаш ли.”

Или „Той, като ходи на мачове, аз му изневерявам със съседа, на пук”. Което в същност е ревност.

„Всеки път вдигам кръвно и получавам сърцебиене, когато децата се карат с новия ми приятел“, „Всеки път, когато трябва да избирам дали да остана в семейната си връзка или да избера любовната, се разболявам“.  Това са примери за психосомотично страдание.

Макар, че тези примери са „женски” и двата пола са еднакво засегнати в това мислене в степен която може да е лека,  но може да стигне до тежка обсебваща ревност .

Голяма част от семейните конфликти са именно на тази основа.  Трябва да имаме разбирането, че сексуалната и несексуалната любов имат различна природа и се изживяват като различно удоволствие, което не може да е тъждествено и взаимнозаменяемо, поражда се от неразбиране  и води до различни форми на агресия.

Ако сте изправени пред подобен проблем е добре да наравите няколко консултации с психолог за да разрешите своите вътрешни конфликти и да живеете един пълноценен и щастлив живот.

 

 

                                                                      

 

 


Коментари