Публикация

Симптоми при кисти на яйчниците

Усложненията често се откриват в зряла възраст и са най-честата причина за безплодие при жените


Симптомите при Синдрома на поликистозните яйчници обикновено се появяват в края на тийнейджърския период или около 20-годишна възраст при жените. Тъй като признаците варират от по-леки до много сериозни, не всички жени обръщат достатъчно внимание, за да потърсят лекарска помощ.  

Обикновено симптомите започват малко след първия менструален цикъл, макар че в някои случаи могат да станат ясни едва години по-късно, когато жената вече е в зряла репродуктивна възраст. Значителното покачване на килограмите и затлъстяваенто могат да влошат симптомите, което много често води до поставяне на диагноза на много по-зряла възраст. 

Нередовни менструални цикли

Нередовните менструални цикли или тяхната липса е най-честата характеристика на Синдрома на поликистозните яйчници.  Жените, които страдат от този синдром, могат да имат цикли по-големи от 35 дни, което означава по-малко от 8 цикъла в годината. В допълнение, ако не се появи менструация в продължение на повече от 3 месеца или пък цикълът е особено дълъг, това също може да е признак за кисти по яйчниците. 

При някои се появява значителна болка в слабините, която може да съвпадне с периода на менструацията или да се яви по друго време. 

Проблеми с фертилността

Нередовната овулация или липсата на овулация е един от важните симптоми, който се свързва с поликистозните яйчници. Той може да доведе до проблеми с фертилността. В действителност Синдромът на поликистозните яйчници е една от най-често разпространените причини за безплодието при жените. Той често се диагностицира едва когато жените потърсят лекарска помощ заради затруднението си да забременеят. 

Коса и кожа


Прекомерният растеж на косми по лицето, гърдите, гърба и задните части, известен като хирзутизъм, е чест симптом при жените с кисти по яйчниците. Причината е променените нива на андрогенните хормони в тялото. Може да има промени и по кожата на жената и тя да стане мазна с умерено до силно изразено акне. В допълнение на това някои жени, които страдат от симптома, може да забележат, че косата им оредявя или започва да пада, подобно на оплешивяването при мъжете.

Наддаване на тегло

Приблизително половината от жените, страдащи от кисти по яйчниците, полагат големи усилия, за да поддържат здравословно тегло. При повечето от тях се наблюдава затлъстяване.  В допълнение, наддаването на тегло обикновено се свързва със засилването на другите симптоми, асоциирани със синдрома. 

Умора

Много жени, които имат поликистозни яйчници, казват, че се чувстват изключително уморени и им липсва енергия през целия ден. Това обаче може да се дължи и на лошия им сън, тъй като пациентки с този синдром обикновено страдат и от безсъние или други разстройства на съня.

Усложнения

В допълнение към най-разпространените симптоми на Синдрома на поликистозните яйчници има и редица усложнения, които се появяват с годините. Жените с този синдром е по-вероятно да развият определени  заболявания в сравнение с останалите жени. Те са:

  • Диабет тип 2 
  • Хипертония
  • Хиперхолестеролемия
  • Сърдечно заболяване
  • Инсулт
  • Сънна апнея
  • Депресия, тревожност и други психологични разстройства
  • Рак на маточната лигавица

Трябва да се подчертае обаче, че рискът от тези усложнения може да бъде снижен в голяма степен с подходящите медицински интервенции.  Например, здравословната диета и редовните упражнения предпазват от развитието на диабет и сърдечносъдови усложнения. В допълнение, използването на хапче или на вътрешноматочна спирала за контрацепция при жени с липсваща или нередовна менструация може да намали риска от развитие на рак на маточната лигавица. 

Източник: "Нюз медикал"


Коментари