Публикация

д-р Валентин Бачев : При уроинфекции трябва да се лекува причината, а не последствията ( ВИДЕО)

Нелекуваната бактериална инфекция , може да доведе до тежки усложнения, хронична бъбречна недостатъчност, а в последствие и до дългосрочна диализа.

 

Инфекциите на пикочните пътища обикновено засягат мъже и жени от всички възрасти. Те са придружени с често уриниране, болки в пикочния мехур и повишена температура, дори и болки когато не се уринира. Урината е обикновено с неприятна миризма, мътна и белезникава. При пациентите има често и силно желание за уриниране, но се отделя много малко количество урина.

 

Женските уроинфекции се провокират от анатомичните особености на жената, като резултат от лоша хигиена, след спад на имунната система, запек, както и  при придружаващи заболявания. 

 

При мъжете уроинфекциите са следствие от хронични заболявания -диабет, доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), карцином на простатата и т.н. Най-честата причина за упоритите инфекции на пикочните пътища е бактерията Esherichia coli. Тя се връща много често, трайно уврежда пикочните пътища и причинява тежки възпаления.

 

Д-р Валентин Бачев съветва: да не се разчита на самолечения, за да се избегнат усложнения. При подобни оплаквания, страдащият да се обърне към своя личен лекар, който ще назначи необходимите лабораторни изследвания на кръв, урина, стерилна урина. При необходимост, пациента да се насочи към специалист-уролог, за да се лекува причината, а не последствията. За неусложнените форми и като допълнение към терапията на остри или хронични инфекции на пикочните пътища /ИПП/ препоръчва  Урокомфорт  (2 x 1 капсула дневно, в продължение на 10 до 60 дни)

 

 

 

 

В 2 капсули препаратът съдържа стандартизирани:

  • 100 мг екстракт от коприва
  • 100 мг Д-маноза
  • 600 мг екстракт от американска червена боровинка

Червената боровинка намалява адхезията на бактерията по лигавицата на пикочния мехур и подпомага изхвърлянето, чрез диуретичното си действие. 

 

 

Коментари

Причината наистина е от първостепенно значение, но в България пациентите с инфекции вкл. и урологични се самолекуват с антибиотици /често в субдози/ затова резистентността е към определени групи е толкова висока. Затова и стигнахме до суперщамовете, срещу които са безсилни много от медикаментите. http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/antimicrobial_resistance/database/Pages/database.aspx

винаги причината е от първостепенно значение, но за съжаление за сега все още не знаем за не малка част от заболяванията въобще каква е точната причина /т. нар. "голям взрив" за серията от генетични и молекулни механизми, водещи до отключването на "по-мащабните" знаещи се вече от нас биологични промени, някои от които се "атакуват" успешно/.:)