Публикация

Защо умират пациенти с хепатит С при налично и реимбурсирано лечение?

Пациенти с хепатит С и пациентска организация „ХепАктив“ протестираха днес пред НЗОК, настоявайки за по-лесен достъп до безинтерфероновите терапии, които водят до пълно излекуване от това заболяване.


Всеки следващ ден без лечение ни обрича на смърт, каза Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение „Хепактив“. Протестът е провокиран от факта, че на последното заседание на Надзорния съвет са били взети решения за намаляване броя на комисиите, отпускащи протоколи и да се увеличат лимитиращите критерии.

Събрали сме се тук, за да припомним на хората, които седят зад бюрата в тази институция, че още през февруари с Наредба №10 НЗОК стартира заплащане на новата терапевтична схема от 1 март тази година. Но само на хартия. За да се стигне до лечение, се минава през нечовешки дълъг и нелек процес на достъп до комисии и чакане.

Днес пациенти с хепатит С и техните близки протестираха пред Здравната Каса, защото лечението с новите безинтерферонови терапии се бави драматично. Протестът бе организиран от "Хепактив", сдружение, член на Национална пациентска организация. С импровизирани качулки на главата и вързани ръце, представящи символично осъдени на смърт, те показаха на чиновниците, че тази протестна акция е последната им надежда.


Още на 26 февруари тази година Здравната Каса обяви, че компаниите „значимо са снижили“ цените на новите терапии и започват да покриват лечението на болните от 1 март, като обещанията бяха да се лекуват приоритетно всички в тежко състояние. Според Сдружение „ХепАктив“ по данни, получени официално от НЗОК едва няколко десетки пациенти са получили лечение. В момента има близо 440 души, чийто документи все още не са разгледани и е твърде вероятно те да не успеят да доживеят получаването на лечението си.

Още в края на 2015 г. специалистите по гастроентерология са съставили листа с имената на 300 най-нуждаещи се болни, за които всяко отлагане е гибелно.

Пациентите и близките им са разтревожени, защото въпреки, че вече умират пациенти, на заседание на Надзорния съвет на Касата, са взети решения да се намали броя на комисиите, отпускащи протоколи за безинтерферонова терапии на едва 4, както и да са преразгледат и без това лимитиращите критерии, което ще направи терапиите почти недостъпни.

За голяма част от протестиращите хора безинтерфероновото лечение е единствената алтернатива за живот. При повечето от тях с годините са настъпили тежки усложнения – цироза, рак на черния дроб.

В момента тези хора, ако са имали късмет да подадат своите документи, чакат отговор от НЗОК 3-4 месеца, които са критични за тях. Вместо бюрократичната машина да се задвижи бързо и да спаси техните животи, всъщност прави всичко възможно да спести пари. Цената я плащат пациентите. Сред тях има и такива, които не дочакаха лечение – те си отидоха от този свят, но техните близки са сред нас. Нашите опасения са, че освен забавяне на протоколите, ни грози още по-голяма опасност, а именно спиране на самото лечение и затваряне на голяма част от лекарските комисии, които имат право да го назначават. Ние, пациентите, сме категорично против предложените нови промени на последното заседание на надзорния съвет на Касата“, каза Силвана Лесидренска, председател на „ХепАктив“.


Коментари