Публикация

Кампанията „Не обръщай гръб“ цели по-ранно диагностициране на болестта на Бехтерев и причините за болка в гърба

Пациентите с болестта на Бехтерев - анкилозиращ спондилит у нас са над 30 000 и повечето са изминали много дълъг и мъчителен път, докато разберат диагнозата си.


Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев стартира кампанията „Не обръщай гръб“, която цели да спомогне за ранната диагностика на болестите, свързани с болки в гърба.


Волейболният национал Евгени Иванов подкрепи хората с болест на Бехтерев и стана лице на инициативата, така той даде пример за съпричастност с каузата на хората с тази диагноза, чийто брой у нас надхвърля 30 000. Стартира и първият специализиран сайт в България за ранно диагностициране на болката в гърба – www.zabolkata.info.

Живко Янков, председател на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев алармира, че у нас правилната диагноза на причината за болката в гърба се бави над 10 години. „Най-често заболяването се появява в млада възраст, под 40 години, и ако то остане неразпознато или неадекватно лекувано, може да доведе до ранна инвалидизация и социална изолация на болните, сподели още той.


По данни на СЗО болката в гърба и кръста е сред най-разпространените здравословни проблеми в световен мащаб. Когато тя продължава повече от 3 месеца, специалистите алармират, че става въпрос за хронично състояние, зад което може да се крие сериозна диагноза. В повечето случаи тези болки имат механичен характер, но понякога се причиняват от възпаление, което може да бъде признак за ревматологично заболяване като артрит или анкилозиращ спондилит - другото наименование на болестта на Бехтерев.

По време на проявата млади лекари провеждаха консултации с желаещите, като им предлагаха да попълнят кратък въпросник с 5 въпроса. Получените отговори позволяват да се направи точен извод за характера на болката – механична или възпалителна, обясниха медиците и призоваха всички, които желаят да си направят този кратък тест да отделят само 5 минути и да попълнят въпросника.

Всеки, които желае, може да попълни въпросника директно на първия специализиран сайт у нас, посветен на болката в гърба - www.zabolkata.info.

Кампанията  привлече млади семейства с малки деца, както и възрастни хора, които бяха дошли, за да получат повече информация за заболяването, неговата диагностика и възможностите за лечение. Гимнастика с ластици на гърба, раздвижване с топки – тези интересни и забавни упражнения дадоха възможност на всички, които се престрашиха да опитат, да получат професионални напътствия от специалист кинезитерапевт.

Коментари

Петер Иванов
22 фев 2017 15:54