Публикация

Учени в САЩ: Хранителна добавка предпазва от камъни в бъбреците

Веществото може да се окаже алтернатива на сегашното лечение, смятат американски изследователи


Хранителна добавка, която е естествен плодов екстракт, може да се окаже ефикасна при разтварянето на кристалите на калциевия оксалат -  главния компонент на бъбречните камъни, установи изследователски екип на Университета на Хюстън, САЩ.  Това откритие може да доведе до напредък в лечението на калциевите оксалатни камъни за първи път от 30 г. насам.

Изследването предоставя първи доказателства, че веществото хидроксицитрат (HCA) е ефективно средство за възпиране на растежа на кристалите на калциевия оксалат. А когато са създадени необходимите условия, това вещество на практика може да разтвори тези кристали, се твърди в проучването, водено от Джефри Раймър, инженер химик,  гостуващ преподавател в Университета на Хюстън. 

Данните  от изследването бяха публикувани на 8 август в онлйн изданието на сп. Nature. Изводите са направени на базата на

комбинация от експериментални проучвания, компютърни

симулации и клинични опити

с хора, обяснява Джефри Раймър.

Камъните в бъбреците са малки, твърди минерални отлагания, които се формират във вътрешността на бъбреците. Кристалите на калциевия оксалат са основни елементи от състава им.  Засегнати са до 12 процента от мъжете и 7 процента от жените. Високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване могат да увеличат риска от образуване на камъни в бъбреците.

Превантивното лечение при камъни в бъбреците не се е променило много през последните 3 десетилетия, отбелязват американските изследователи. Лекарите съветват пациентите, при които има склонност към образуване на камъни в бъбреците, да пият повече вода и да избягват храни, богати на оксалати като бамя, спанак и бадеми. Често те препоръчват и пациентите да пият калиев цитрат – хранителна добавка, която забавя образуването на кристалите. Някои хора обаче не понасят страничните ефекти от него. 

В новото изследване учените проучили свойствата на веществото  хидроксицитрат (HCA), което се извлича от плодове и се продава като хранителна добавка. Екипът установил, че то се справя много по-добре в забавяне на растежа на калциево-оксалатните кристали. Става ясно, че хидроксицитратът

образува по-силни връзки с кристалите и по този начин

помага за тяхното раздробяване

Укипът направил и кратки тестове на веществото върху пациенти. 7 души пили добавката в продължение на 3 дни. Клиничните опити дали възможност на екипа да установи, че HCA се изхвърля от организма чрез урината. Това е и условието хранителната добавка да има лечебни свойства. 

Макар че според проф. Раймър изследването е поставило основите за създаването на бъдещо ефикасно лекарство, въпросите остават. Сред тях е дългосрочната безопасност при употреба на продукта, дозирането и нуждата от допълнителни клинични опити с препарата, подчертава ученият.

„Първоначалните ни изводи обаче са многообещаващи. Веществото работи in vivo, по същия начин, както и в лабораторията. HCA има потенциала да намали процента на хората с хронично образуване на камъни в бъбреците“, коментира Джефри Раймър. 


Източник: Sciencedaily.com

Коментари

Renalyt (Реналит)
10 авг 2016 14:41

Реналит е естествен, напълно безвреден за организма продукт, допринасящ за разтваряне на камъни в бъбреците, за естественото им изхвърляне и за предотвратяване на повторната им поява.