Хората със сърдечно съдови заболявания трябва да внимават през лятото за резки температурни промени
Медицински комплекс "Доверие"
Медицински комплекс "Доверие"
Лечебно заведение
Хората със сърдечно съдови заболявания трябва да внимават през лятото за резки температурни промени

Хората със сърдечно съдови заболявания трябва да внимават през лятото за резки температурни промени

Лятото е в разгара си и горещините продължават да са предизвикателство за всички, но особено тежки са високите температури за хората със сърдечно-съдови заболявания. Този сезон е изпитание за хората с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др.

Промените в градусите нарушават цялата регулация на сърдечно- съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората с ритъмно-проводни нарушения. През лятото проблеми започват да имат и пациентите с хипертония - особено, ако не е добре лекувана. Жегата често провокира драстични промени и в стойностите на кръвното налягане – то може рязко както да се повиши, така и да се понижи от топлината, от загубата на течности и пациентът да колабира.

 

Ето защо е изключително важно да се избегнат рисковите фактори, водещи до проблеми при хората с хипертония и сърдечни заболявания. Препоръките на д-р Ксения Илиева са:

1. Приемайте достатъчно течности, но на малки порции (една чаша на час); за предпочитане със стайна температура или леко охладени; плодови сокове, айран – за да осигурите освен вода ценни витамини и микроелементи.

2. Избягвайте алкохола – студената бира или концентратите не са подходящи за сърдечно болните, особено ако сте склонни към аритмии.

3. Не пийте газирани напитки. 

4. В горещите дни се старайте да прекарвате деня в приятно охладени помещения и не излизайте навън между 11 и 17 часа. Да се избягва продължителния престой на слънце- не повече от 15 мин.

5. Почивка на всеки 30-40 мин. При извършване на физическа работа.

6. Не влизайте във водни басейни изпотени и разгорещени.

7. Консултирайте се с вашия кардиолог, ако забележите обезпокояващи симптоми – лекарят ще прецени дали и как да промени назначената ви терапия.

8. Следете стойностите на кръвното налягане – сутрин след събуждане и вечер преди сън. Причината е, че промените в температурата се отразяват на всички съдове. По принцип горещините разширяват артериите, но останалите съдове реагират със спазъм и оттам се повишава кръвното налягане.Повишава се вискозитета на кръвта. Заради това се обостря и мозъчно-съдовата болест, тоест инсултите. От повишеното кръвно налягане се получават кръвоизливи и оттам през лятото имаме бум на хората с инсулт. Друга причина за увеличения брой на тези инциденти е нарушеното кръвоснабдяване на главния мозък заради атеросклеротични промени на съдовете и запушването им.

 

Ако почувстват промяна, неразположение, веднага да търсят помощ. Пациентите със съдово-мозъчна болест например трябва да бъдат много внимателни при симптоми като световъртеж, главозамайване, загуба на съзнание. Хипертониците да се замислят, ако имат главоболие, шум в ушите, неразположение. Пациентите с ритъмни нарушения пък, ако сърцето им започне да бие много бързо или неравномерно, с по-висока честота от 100 удара в минута.

Мнения