Публикация

Хората със сърдечно съдови заболявания трябва да внимават през лятото за резки температурни промени

Лятото е в разгара си и горещините продължават да са предизвикателство за всички, но особено тежки са високите температури за хората със сърдечно-съдови заболявания. Този сезон е изпитание за хората с исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и др.


Промените в градусите нарушават цялата регулация на сърдечно- съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората с ритъмно-проводни нарушения. През лятото проблеми започват да имат и пациентите с хипертония - особено, ако не е добре лекувана. Жегата често провокира драстични промени и в стойностите на кръвното налягане – то може рязко както да се повиши, така и да се понижи от топлината, от загубата на течности и пациентът да колабира.

 

Ето защо е изключително важно да се избегнат рисковите фактори, водещи до проблеми при хората с хипертония и сърдечни заболявания. Препоръките на д-р Ксения Илиева са:

1. Приемайте достатъчно течности, но на малки порции (една чаша на час); за предпочитане със стайна температура или леко охладени; плодови сокове, айран – за да осигурите освен вода ценни витамини и микроелементи.

2. Избягвайте алкохола – студената бира или концентратите не са подходящи за сърдечно болните, особено ако сте склонни към аритмии.

3. Не пийте газирани напитки. 

4. В горещите дни се старайте да прекарвате деня в приятно охладени помещения и не излизайте навън между 11 и 17 часа. Да се избягва продължителния престой на слънце- не повече от 15 мин.

5. Почивка на всеки 30-40 мин. При извършване на физическа работа.

6. Не влизайте във водни басейни изпотени и разгорещени.

7. Консултирайте се с вашия кардиолог, ако забележите обезпокояващи симптоми – лекарят ще прецени дали и как да промени назначената ви терапия.

8. Следете стойностите на кръвното налягане – сутрин след събуждане и вечер преди сън. Причината е, че промените в температурата се отразяват на всички съдове. По принцип горещините разширяват артериите, но останалите съдове реагират със спазъм и оттам се повишава кръвното налягане.Повишава се вискозитета на кръвта. Заради това се обостря и мозъчно-съдовата болест, тоест инсултите. От повишеното кръвно налягане се получават кръвоизливи и оттам през лятото имаме бум на хората с инсулт. Друга причина за увеличения брой на тези инциденти е нарушеното кръвоснабдяване на главния мозък заради атеросклеротични промени на съдовете и запушването им.

 

Ако почувстват промяна, неразположение, веднага да търсят помощ. Пациентите със съдово-мозъчна болест например трябва да бъдат много внимателни при симптоми като световъртеж, главозамайване, загуба на съзнание. Хипертониците да се замислят, ако имат главоболие, шум в ушите, неразположение. Пациентите с ритъмни нарушения пък, ако сърцето им започне да бие много бързо или неравномерно, с по-висока честота от 100 удара в минута.

Коментари