Публикация

Вместо диети, цялостна промяна в хранителния режим


Д-р Антоанета Заркова - специалист по вътрешни болести и аюрведичен лекар в Аюрведичен център „София” в интервю за Хелт медия:

Д-р Заркова, традиция е по празниците да се преяжда и препива. Какво се случва в организма след трапезните пиршества?
Претоварват се всички органи, имащи отношение към храносмилането – стомахът, задстомашната жлеза, червата и основно черният дроб, който е централен орган в метаболизма и в очистването на тялото от токсините. Той изключително много се натоварва от екстремно хранително поведение. Това важи с пълна сила и за хората, които са спазвали коледните пости, а след това започват обилно хранене с тлъсти животински храни в съчетание с непремерен алкохолен прием. Това е изпитание не само за храносмилането, но и за целия организъм.

Какво можем да направим, за да възстановим равновесието?
Да преминем на един по-лек хранителен режим, но без крайности. Сутрин е добре да се изпие на гладен стомах една чаша топла вода. Това стимулира естествените процеси на очистване на организма. Основните хранения за деня трябва да са сутрин и обед, без междинни похапвания. А вечерята е добре да бъде съвсем лека и не по-късно от 18 часа.

За пречистване на черния дроб е много добре да се приема препаратът хепасейв, съдържащ билката пикрориза куроа. Това е аюрведичен препарат с доказано протективно действие върху чернодробните клетки и с общ антиоксидантен ефект върху целия организъм. Има благоприятен ефект върху кожата, защото тя е огледало на състоянието на целия организъм. Когато тялото се очисти от токсините, кожата веднага става по-здрава и възвръща нормалния си цвят.

Как се приема този препарат?
Той е под формата на капсули и стандартната доза е по 1 капсула два пъти на ден. Продължителността на приема е до 2–3 месеца. Получава се много добра протекция на черния дроб, затова ние го използваме при хронични хепатити, токсични хепатити и други чернодробни проблеми. Препаратът се понася много добре, няма противопоказания.

Споменахте и за ролята на по-ограниченото хранене, но някои хора се подлагат на драстични диети след празниците...
Това е напълно погрешно! Хвърлянето от преяждане в глад допълнително натоварва и уврежда организма. Сега особено популярна стана т.нар. протеинова диета, при която се консумира само месо. Това води до претоварване на бъбреците и черния дроб и въпреки че теглото се намалява, това не е здравословно.

С колко килограма на месец е допустимо да се отслабва?
Това зависи и от изходното тегло, но в общия случай е нормално да се свалят до 2–3 килограма месечно. Намаляването на теглото с по-голяма скорост крие сериозни рискове за имунната система. Затова аз препоръчвам не кампанийно спазване на драстични диети, а една промяна в хранителния режим, която да се спазва трайно. Тогава резултатите са добри и по отношение на външния вид, но и по отношение на здравето.

Много е важна и физическата активност според индивидуалните предпочитания и възможности. Също приемът на достатъчно течности – най-добре билкови отвари без захар. Ние сме забравили естествения вкус на чая. Допустимо е да се слага лъжичка мед, но след като чаят (не черен, а билков) изстине до приятна за пиене температура.

Коментари