Публикация

Пробиотикът – пръв помощник през лятото

Пробиотикът – пръв помощник през лятото

Преди да тръгнете на почивка или пътуване, вземайте пробиотик профилактично срещу дисбиоза, съветва гастроенетрологът д-р Боряна Яръмова

 

Пробиотиците са полезни бактерии, които играят ролята на естествен защитник на лигавицата на червата. Тези живи микроорганизми не позволяват инвазия на вредните бактерии в стомашно-чревния тракт и засилват имунната защита. Пробиотиците съпътстват всяко антибиотично лечение. Прилагат се изключително успешно при чревни вируси и други стомашни неразположения, особено характерни за топлия летен сезон. Още за тяхното приложение, полезни свойства и за правилния избор на пробиотик - обяснява д-р Боряна ЯРЪМОВА, гастроентеролог.

 

Приложението на пробиотиците става все по-актуално и препоръчително заради факта, че за страшно много болести се прилага антибиотично лечение. А антибиотиците, както е добре известно, нарушават нормалната чревна флора, убивайки както вредните, така и полезните, необходими за имунната система и човешкото здраве, микроорганизми.

 

Пробиотиците помагат да се възстанови тази увредена чревна флора. Защото всички, които са вземали антибиотици, знаят, че много често антибиотикът предизвиква дисбиоза („лошите“ микроорганизми в червата започват да доминират над „добрите“).

 

 

 

Симптомите на дисбиозата са характерни и доста

  • диария;
  • подуване на корема;
  • куркане на червата;
  • спазми;
  • понякога наличие на слуз и кръв в изпражненията.

 

Много често препоръчваме през този сезон пробиотични продукти, което е обяснимо заради обичайните летни стомашни неразположения – било предизвикани от некачествена храна, било от вирусна стомашно-чревна инфекция. Освен това повишеният прием на сурови зеленчуци и плодове също обостря симптомите на страдащите от синдром на дразнимото дебело черво.

 

Съветваме хората, преди да тръгнат на почивка или пътуване, да приемат пробиотик профилактично срещу дисбиоза.

 

 

Един от добрите пробиотици е Лакто 4 VIP, които широко използваме в практиката за облекчаване и предотвратяване на антибиотик асоциирана диария (диария, причинена от употребата на антибиотик).

 

 


Качествата и ефектът на продукта се дължат на това, че съдържа достатъчно количество живи лактобацили. Пробиотикът е във вид на желатинови капсули със специално покритие, които позволяват микроорганизмите да запазят жизнеспособността си по дългия път през храносмилателния тракт до червата. 

 

Лакто 4 VIP може да се използва за поддържане на нормалния, здравословен баланс на чревната микрофлора във всяка възраст, също по време на бременност и кърмене, няма никакви противопоказания за приложение.

 

Наименованието на препарата идва от четири лактобацила, които се съдържат в него - Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus.

 

Дори колеги са правили интересен експеримент с живите бактерии в желатиновата капсула на този продукт, като са ги използвали за подквасване на кисело мляко. Във всяка желатинова капсула има поне два милиярда живи клетки лактобацилус булгарикус.

 

 

 

Когато се наложи антибиотично лечение, най-препоръчително е от самото начало то да бъде съпроводено и с пробиотик по време на хранене (като двата продукта се взимат с няколко часа разлика). За да са максимално ефикасни пробиотиците, добре е да се приемат по-продължително, около 30 дни.

 

Моето впечатление е, че Лакто 4 VIP е добре познат на хората, търсят го и го използват не само при прием на антибиотици и при стомашни проблеми, но и профилактично, за укрепване на локалния и общия имунитет. Защото с времето ефектът му се е доказал.

Коментари