Публикация

Дисковата херния – симптоми, методи на лечение и препоръки от специалистите в МБАЛ Доверие

Всички ние обичаме дългите разходки, да се движим свободно, без болки, докато се забавляваме, спортуваме и вършим ежедневните си задължения. Погрижете се навреме за това не само да изглеждате добре, но и да се чувствате така


За съжаление все по-често хората страдат от дискова херния – едно от най-срещаните  заболявания на гръбначния стълб. Дисковата херния представлява нарушаване на целостта на междупрешленните дискове, при което частички от него или централното му ядро изскачат назад или встрани и притискат минаващото оттам коренче на нерва.

 МБАЛ Доверие предлага на своите пациенти индивидуална рехабилитационна програма и екип от специалисти, които следят здравословното състояние при проблеми с дисковата херния. В работата си, лекарите на болница Доверие се съобразяват с всички показания, противопоказания и възможни странични ефекти. Дават се препоръки за подходящ хранителен и двигателен режим в ежедневието и се избира правилният подход на лечение.

Симптомите на дисковата херния се проявяват при резки движения и вдигане на тежести. Възниква внезапна, остра болка в съответната част на тялото (шийна, гръбна, кръстно-поясна), блокиране на движенията и заставане в обезболяваща поза. Болката е типична и обикновено е непоносимо силна. Болният е в принудителна поза и всяка промяна, напъване, движение, разтягане усилват болките.

Голяма част от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Въпреки това, известен процент от тях могат да изпитват силни, инвалидизиращи болки, които съществено да нарушат качеството им на живот.

 Подходът при лечението на новопоявилата се болка, предизвикана от вероятна дискова херния обикновено е консервативен:

 ·         Почивка на легло

·         Носене на шийна яка или колан

·         Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

·         Кинезитерапия

 Физиотерапията и кинезитерапията имат важна роля при лечението на дисковата херния. То се назначава от лекар физиотерапевт. Една от нейните цели е коригирането на мускулния дисбаланс и изграждане на ломбален мускулен корсет.

 Друг подход е оперативният, но трябва да се знае, че след операция на дискова херния е задължително възстановяването да бъде придружено с рехабилитация, която може да включва лечебен масаж, лечебна гимнастика, лечение чрез положение, физиотерапия. Добре е поне минимум два пъти годишно да правите лечебен курс от 10 бр. комплекс от физиотерапия и рехабилитация.

 Статистиката сочи, че поне 80 на сто от пациентите с дископатия могат да се излекуват напълно, ако попаднат на добри специалисти.

 При наличие на посочените симптоми, не се колебайте да си запишете час  в нашия сайт www.mbal.doverie.bg  или на тел. 02 40 36 100 -отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Медицински център Доверие разполага с екип, състоящ се от висококвалифицирани лекари и рехабилитатори, които извършват широк спектър от лечебни дейности.

Коментари

Анонимен
16 окт 2017 13:40

Здравейте, преди година и половина доктори ми казаха че имам дискова херния. В началото на тази година получих страшна болка в десния крак, по цялата му дължина. Болката продължава до днес , никакви лекарства не помагат. Моля посъветвайте ме...