Публикация

Видовете диабет и методи на лечение според д-р Рашкова – ендокринолог в болница Доверие

Диабетът е хронично заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната захар в организма. При това заболяване панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и/или е нарушено действието на инсулина, което води до повишаване на кръвната захар (хипергликемия)


Съществуват два типа диабет – диабет тип 1, който се причинява от автоимунни нарушения и наличието на специфични генетични фактори. Той възниква обичайно при деца и млада хора, на възраст до 30 години и обхваща около 10% от населението.

 При Захарен Диабет тип 1 е налице липса или намалено производство на инсулин поради разрушаването на произвеждащите го бета-клетки в панкреаса. Пациентите имат изразена жажда, полиурия и склонност към кетоацидоза.

 Диабет тип 2 е по-често срещаната форма на диабет и се дължи на комбинация от фактори, които водят до повишаване на кръвната захар. Той възниква най-често при хора в средна и в напреднала възраст, част от които са с наднормено тегло или затлъстяване. В последните години, той все по-често се развива и при деца и юноши с наднормено тегло. В 30% от случаите този тип диабет е наследствен, като често той е свързан и с генетична предразположеност. Първите симптоми на диабет тип 2 са незабележими и се развиват постепенно, като някои хора дълго време остават недиагностицирани. Повечето специалисти смятат, че факторите на околната среда, както и генетичната предразположеност са основни причини за възникването на този тип заболяване.

 Някои общи симптоми на двата типа диабет включват:

- Често уриниране

- Прекомерна жажда

- Непрестанен глад

- Повишена умора

- Раздразнителност

- Замъглено зрение

- Редукция на тегло

- Хронични кожни инфекции, включително микози; трудно заздравяващи рани и други

 Относно методите на лечение, които се прилагат за двата типа Захарен диабет – един от водещите специалисти в МБАЛ Доверие, ендокринологът д-р Рашкова, съветва пациентите винаги да се консултират със специалист, който да диагностицира вида на диабета и да назначи най-правилното лечение. Някои полезни съвети, които д-р Рашкова дава на своите пациенти са свързани с правилно хранене и здравословен начин на живот, който е от огромно значение за контрола на диабета. И тук консултацията с лекар, който да изготви индивидуален хранителен режим е от изключително значение за правилното лечение и овладяване на болестта.

 Движението спомага за справяне с наднорменото тегло и съответно контролира развитието на болестта. Медикаментите също стават задължителни при определен етап от заболяването, като приемът на лекарства дори може да се превърне в част от живота на диабетика. Лечението може да бъде под формата на таблетки или инжекции - инсулин и нови инжекционни средства за лечение на Захарен диабет тип 2. Има различни видове инсулин. Той се прилага само инжекционно и еединственото безусловно необходимо  лечение за Захарен Диабет тип 1.

 Най-големият здравен проблем за обществото са късните усложнения на Захарния диабет:  чести са сърдечно-съдовите заболявания като Инфаркт на миокарда, Исхемичен мозъчен инсулт, слепота, Хронична бъбречна недостатъчност, нетравматични ампутации на долен крайник и други.  Затова честите консултации с различни специалисти са задължителни при пациенти със Захарен диабет. Необходимо е редовно да се следят нивата на кръвната захар, гликирания хемоглобин, липидите и бъбречната функция. Резултатите от изследванията са показателни за състоянието на пациента и успеха от прилаганото лечение.

 „Добрият лекарски контрол предотвратява развитието  на усложнения, които могат да се появят в хода на заболяването“ – напомня още д-р Рашкова.

 За да си запишете час при ендокринолога на болница Доверие – д-р Рашкова, може да посетите нашия сайт: www.mbal.doverie.bg   или да  позвъните на телефон: 02 40 36 100.

Коментари