Как да предпазим децата си от летните вируси
Медицински комплекс "Доверие"
Медицински комплекс "Доверие"
Лечебно заведение
Как да предпазим децата си от летните вируси

Как да предпазим децата си от летните вируси

Дългоочакваната лятна почивка може лесно да се превърне в неприятно преживяване, ако детето ви се разболее от върлуващите наоколо вируси

През летните месеци, специалистите по детски болести от МБАЛ Доверие извършват ежедневни консултации на децата, които са най-податливи на различните вирусни инфекции.

 Най-често децата ни са изложени на летните вируси в морските курорти, поради събрания накуп голям брой хора, неспазването на добра хигиена, консумирането на замърсена вода или храна, както и посещението на водни басейни със съмнителна чистота. Вирусът попада в организма през устата и по въздушно-капков път, размножава се в червата и нарушава работата на стомашно-чревния тракт, а понякога по кръвен път достига до различните органи и предизвиква по-големи усложнения.

 Основни симптоми на летните вируси са:

·         Гадене

·         Повръщане

·         Стомашно разстройство

·         Висока температура

·         Отпадналост

·         Главоболие

·         Липса на апетит

 Приемането на повече течности, лекият хранителен режим, както и някои медикаменти в повечето случаи са достатъчни, за да успее детският организъм да се пребори с неприятните симптоми. При някои деца обаче се стига и до дехидратиране на организма в резултат на загубата на течности от повръщане и диария. Специалистите от МБАЛ Доверие, препоръчват в тези случаи да се потърси лекарска помощ и детето да бъде включено на система.

 Освен това, екипът по детски болести на болница Доверие, препоръчва да се вземат и някои превантивни мерки, чрез които детският организъм да се пребори с вирусите и да не допуска те да се развиват и усложняват. Много важно и изключително лесно за изпълнение е по време на лятната ви почивка да не се консумира чешмяна вода, в това число айрян и таратор, тъй като и те съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество чешмяна вода, за да се стигне до инфекция. Освен това, при закупуване на плодове, трябва задължително да се измиват добре, както и да се избягват храни със съмнителна хигиена.

 Важни превантивни мерки, свързани с летните вируси, са вашето дете да приема витамини под формата на плодове, зеленчуци и дори различни комплексни таблетки, както и пробиотици, които възстановяват стомашно-чревната флора и подпомагат за предпазването от неприятните вируси. Препоръчително е пиенето и на много вода.

 Специалистите на медицински комплекс Доверие изготвят и индивидуални програми за профилактика и стимулиране на детския имунитет. 

При необходимост от консултации, можете да запишете час онлайн на нашия сайт http://www.mbal.doverie.bg/ или на телефон  02/40 36 100.

Прикачени файлове

Мнения