Публикация

Как да предпазим децата си от летните вируси

Дългоочакваната лятна почивка може лесно да се превърне в неприятно преживяване, ако детето ви се разболее от върлуващите наоколо вируси


През летните месеци, специалистите по детски болести от МБАЛ Доверие извършват ежедневни консултации на децата, които са най-податливи на различните вирусни инфекции.

 Най-често децата ни са изложени на летните вируси в морските курорти, поради събрания накуп голям брой хора, неспазването на добра хигиена, консумирането на замърсена вода или храна, както и посещението на водни басейни със съмнителна чистота. Вирусът попада в организма през устата и по въздушно-капков път, размножава се в червата и нарушава работата на стомашно-чревния тракт, а понякога по кръвен път достига до различните органи и предизвиква по-големи усложнения.

 Основни симптоми на летните вируси са:

·         Гадене

·         Повръщане

·         Стомашно разстройство

·         Висока температура

·         Отпадналост

·         Главоболие

·         Липса на апетит

 Приемането на повече течности, лекият хранителен режим, както и някои медикаменти в повечето случаи са достатъчни, за да успее детският организъм да се пребори с неприятните симптоми. При някои деца обаче се стига и до дехидратиране на организма в резултат на загубата на течности от повръщане и диария. Специалистите от МБАЛ Доверие, препоръчват в тези случаи да се потърси лекарска помощ и детето да бъде включено на система.

 Освен това, екипът по детски болести на болница Доверие, препоръчва да се вземат и някои превантивни мерки, чрез които детският организъм да се пребори с вирусите и да не допуска те да се развиват и усложняват. Много важно и изключително лесно за изпълнение е по време на лятната ви почивка да не се консумира чешмяна вода, в това число айрян и таратор, тъй като и те съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество чешмяна вода, за да се стигне до инфекция. Освен това, при закупуване на плодове, трябва задължително да се измиват добре, както и да се избягват храни със съмнителна хигиена.

 Важни превантивни мерки, свързани с летните вируси, са вашето дете да приема витамини под формата на плодове, зеленчуци и дори различни комплексни таблетки, както и пробиотици, които възстановяват стомашно-чревната флора и подпомагат за предпазването от неприятните вируси. Препоръчително е пиенето и на много вода.

 Специалистите на медицински комплекс Доверие изготвят и индивидуални програми за профилактика и стимулиране на детския имунитет. 

При необходимост от консултации, можете да запишете час онлайн на нашия сайт http://www.mbal.doverie.bg/ или на телефон  02/40 36 100.

Коментари