Публикация

Детето повръща? - спрете повръщането преди да давате лекарства

Професор д-р Марияна Стойчева Въртигова е началник на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицински университет в Пловдив


И вирусните, и бактериалните чревни инфекции имат остро начало с висока температура, повръщане и диария. Още в първия ден температурата може да достигне 39 - 40 градуса. По-големите деца и възрастните могат да съобщят за болки по мускулите, ставите, отпадналост, често придружени с повръщане. Трябва да се спрат повръщанията. При кърмачета до 1 година чревните инфекции с диариен синдром също протичат тежко, особено при децата на изкуствено хранене, тези с хипотрофия, недоносени или с вродени заболявания.

При кърмачетата и децата до 3 години загубата на течности и соли по-бързо достига критични нива и изисква спешно лечение Защото, ако те са много интензивни, това би нарушило и приемането на течности и каквито и да е лекарства. Най-важна е рехидратиращата терапия. Нищо че малчуганът повръща. Непрекъснато, през две-три минути да се дават течности - по една лъжичка или по 1-2 всмуквания с биберончето. Количеството, което трябва да приемат болните, е 2-3 литра на ден за възрастните, а за децата - 100-200 милилитра на килограм тегло.

Четете какви съвети дава проф. д-р Марияна Стойчева за предпазване от летни неразположения и сериозни болести





Коментари