Публикация

14 въпроса и отговора за камъни в бъбреците

Сокът от грейпфрут и тъмна кола увеличават риска от образуване на камъни в бъбреците


Изданието Health24  събра отговорите на специалисти на 14 въпроса за ролята на хранителния режим при образуването на камъни в бъбреците.

 

1. Как влияе храната върху процеса на образуване на камъни в бъбреците?

Хранителният режим е един от факторите, които могат да улеснят или да попречат на образуването на камъни в бъбреците. Другите са наследственост, околна среда, тегло и приемане на течности. 

След като организмът вече е използвал веществата, които са му необходими от погълнатата храна, отпадъчните продукти в кръвта се пренасят до бъбреците и се изхвърлят чрез урината. Някои храни създават отпадъчни вещества, които могат да формират кристали в пикочните пътища. При някои хора тези кристали се превръщат в камъни. За човек, който вече е имал камъни в бъбреците, предотвратяването на образуването на нови трябва да е приоритет.

 

2. Колко течности трябва да се поемат, за да се предотврати образуването на камъни в бъбреците?

 

Количеството течност, което трябва да поеме даден човек, зависи от мереорологичните условия и от нивото му на активност. Хора, които вече са имали камъни в бъбреците, трябва да поемат достатъчно течности, така че да изхвърлят поне 1,8 л урина на ден. Някои лекари съветват пациентите си да съберат урината, отделена за 24 часа, за да може тя да бъде измерена. Хора, които работят или спортуват при високи температури, имат нужда от повече течности, които да заменят тези, загубени при потенето им. Пиенето на повечето вода допринася за разреждане на урината и отмива материалите, които могат да формират камъни. За хора със склонност към образуване на камъни може да е нужно повече от 3,7 л вода на всеки 24 часа, съветват американски лекари.

 

3. Кои течности пазят от образуване на камъни в бъбреците?

 

Водата е много подходяща за превенция, тъй като е евтина и не съдържа калории. Освен нея, изследвания показват, че цитрусовите напитки като лимонада или портокалов сок предотвратяват образуването на бъбречни камъни, тъй като съдържат цитрати, които не позволяват на кристалите да се втвърдят в камъни. Не са правени обаче мащабни изследвания за цитрусовите напитки, които да потвърдят тези изводи. Трябва също така да се има предвид, че докато цитрусовите напитки са полезни за превенция при образуването а калциево-оксалатни и уратни камъни (от пикочната киселина), те може да се окажат вредни за хора, при които се образуват калциево-фосфатни камъни. 

Кафето и чаят се добавят към общия обем на приетите течности за деня и е доказано, че намаляват образуването на камъни. Трябва обаче да се подчертае, че те съдържат оксалати. Умерената консумация на бира също помага срещу образуването на камъни.

 

4. Кои течности трябва да избягваме?

 

Установено е, че сокът от грейпфрут  и тъмната кола увеличават риска от образуване на камъни и трябва да бъдат избягвани от хора, чийто организъм е склонен да образува оксалатни камъни. Макар че често представят червената боровинка като полезна за превенция на инфекции на пикочните пътища, тя съдържа оксалати и може да е опасна за хора, при които се образуват този тип камъни в бъбреците. 

 

5. Каква е ролята на солта в храната?

 

Солта е съставена от натрий и хлорид. Когато натрият се отделя от бъбреците, води до по-голямо отделяне на калций в урината.  Съдържащият се калций в урината от своя страна се комбинира с оксалати и фосфори и така се образуват камъни. Така че изводът е, че намаляването на консумираната сол е за предпочитане пред намаляването на калция, който поемате.

Дневната доза за натрий, препоръчвана в САЩ, е 2400 милиграма. Опасността от образуването  на камъни в бъбреците се увеличава с увеличаването на поетата дневна доза натрий. Препоръчаната дневна доза за солта в САЩ също е 2400 мг. 

 

6. Как да намалим приема на натрий?

 

Проучете внимателно етикетите на храните, които купувате, за да разберете какво е съдържанието на натрий в тях. Добре е да си водите и дневник с количествата натрий, които поемате с различните храни, така че общо натрият да не надвишава 2400 мг на ден. Добре е когато хапвате навън, да се интересувате за съдържанието на натрий в храната, която поръчвате. Някои храни съдържат толкова голямо количество, че една порция е почти равна на дневната ви доза. 

 

Храни, които имат високо съдържание на натрий:

  • Хотдог
  • Консервирани супи и зеленчуци
  • Обработени замразени храни
  • Меса, приготвени за различни сандвичи
  • Храни от типа „Бързо хранене“

Трябва да проверявате и за вещества, които съдържат скрит натрий, като:

  • Мононатриев глутамат
  • Натриев бикарбонат
  • Бакпулвер
  • Динатриев фосфат
  • Натриев алгинат
  • Натриев нитрат или нитрит

7. Как животинските протеини в храната се отразяват на образуването на камъни?

 

Месата и другите животински протеини в яйцата и рибата съдържат пурини, които се разграждат до пикочна киселина в урината. Храни, които са особено богати на пурини, са различните карантии като черния дроб. Хора, в чийто организъм се образуват уратни камъни, трябва да ограничат консумацията на месо до 170  грама на ден. 

Немлечните животински протеини също така увеличават риска от образуване на калциеви камъни, като увеличават отделянето на калций и намаляват отделянето на цитрати в урината. Цитратът пречи на образуването на камъни, но киселината в животинските протеини намалява тяхното количество в урината.

8. Как се отразява калцият в храните на формирането на камъни?

Калцият, съдържащ се в храните, не увеличава вероятността за образуване на калциево-оксалатни камъни. Калцият в храносмилателния тракт се съединява с оксалатите в храната и им пречи да навлязат в кръвта, а оттам и в урината, където могат да образуват камъни.   Хора, които са склонни към образуването на оксалатни камъни,  трябва да включат около 800 мг калций в храната си всеки ден. Целта е не само да предотвратят образуването на бъбречни камъни, но и да поддържат плътността на костите си. За пример – чаша нискомаслено прясно мляко съдържа около 300 мг калций. 

Другите млечни продукти, особено киселото мляко, също са богати на калций. Хора, които имат лактозна непоносимост, трябва да си набавят калций по други начини. Например портокалов сок, подсилен с калций, или пък млечни продукти с понижено съдържание на лактоза.

 

9. Как оксалатите в храната се отразяват на формирането на камъни?

 

Някои от оксалатите в урината се произвеждат от самия ни организъм. Но консумирането на определени храни с високо съдържание на оксалати може да увеличи количеството на оксалати в урината, където те се комбинират с калция и се образуват калциево фосфатни камъни.

 

10. Как може да намалим оксалатите в урината си?

 

Много храни и напитки съдържат оксалати, но само определен брой от тях са показали, че имат свойството да увеличават оксалатите в урината на човека: 

  • Спанак
  • Ревен
  • Ядки
  • Пшенични трици

Избягването на тези храни може да намали концентрацията на оксалати в урината. От друга страна, консумирането на храни, богати на калций, също намалява оксалатите в урината. 

 

11. Как се отразява алкохолът на образуването на  бъбречни камъни?

Макар че пиенето на алкохол може да предизвика производство на пурини в тялото, изследванията досега не са показали, че хора, които пият бира или вино, имат повече камъни. Трябва обаче да се има предвид, че не трябва да се консумират повече от 2 питиета на ден – 2 бири по 350 грама или 2 чаши вино по 140 грама или пък 2 питиета ликьор от 40 грама. 

 

12. Каква е ролята на хранителните добавки?

 

Хранителните добавки, които  съдържат витамините С или D, могат да допринесат за образуването на камъни. Витамин С е аскорбат и може да бъде трансформиран в оксалат от организма. Лекарите препоръчват да не се вземат повече от 500 мг от витамин С на ден при хора с бъбречни камъни. В същото време, хранителните добавки, които са с калций, трябва да се вземат по време на ядене, за да може калциятда се свърже с оксалатите в храната. Човек, който има склонност да образува камъни в бъбреците, трябва първо да се посъветва с лекар или диетолог, преда да взема големи дози витамини или пък минерали. 

 

13. Как влияе теглото на образуването на камъни?

 

Изследванията показват, че наднорменото тегло увеличава риска от натрупване на пикочна киселина и формирането на кациеви камъни в бъбреците. Учените не знаят дали намаляването на теглото само по себе си може да намали риска от къмъни в бъбреците. Поддържането на здравословно тегло с помощта на избор на здравословни храни , както и редовните физически упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от образуване на камъни в бъбреците. 

 

14. Може ли диетолог да помогне в превенцията на бъбречните камъни?

 

Да. След като лекар специалист направи оценка и установи причините за образуване на камъни в бъбреците при дадения пациент, диетолог може да му помогне да планира храненето си така, че да намали опасността от формиране на нови камъни. Хора със склонност да образуват камъни могат да помолят лекаря си да го насочи към диетолог, който специализира в превенцията на бъбречни камъни или изобщо в хранене с бъбречни проблеми.

 

Източник: Health24

 

Коментари