Публикация

Най-честите проблеми с кожата през лятото

Специалистът по дерматология и венерология – д-р Калинка Недушева – дава информация и полезни съвети за кожните болести през лятото


Лятото е най-чаканият сезон. Слънцето – най-мощният антидепресант. Релаксацията под галещите лъчи при нежния допир на морските води е най-мечтаната почивка. Но освен очевидните ползи, тя крие и неподозирани опасности. Ако сме подготвени за тях, имаме по-голям шанс да ги избегнем. През лятото много по-голяма част от кожата ни е на открито, в директен контакт с всички фактори на околната среда, включително и слънчевите лъчи. От там и най-честите проблеми през този сезон са слънчевото изгаряне, слънчевата алергия и фотодерматитите.

 Ето кои са най-срещаните проблеми с кожата през лятото и как да се справим с тях или да не ги допускаме:

 1. Слънчевото изгаряне

 Слънчевото изгаряне е резултат от безконтролно излагане на кожата под палещите лъчи, вследствие на което се получава зачервяване, оток и понякога мехури върху засегнатите участъци. Всичко това съпроводено от сърбеж и парене до болка. Кожата е най-големият имунен орган. Тя помни всеки слънчев лъч и последицата от това са настъпващите след години фотостареене, кератоми, кожни карциноми, меланомът и др.

Не забравяйте това и винаги:

• Ползвайте фотозащита;
• Знайте, че по-високият фактор фотозащита не означава, че може да стоите по-дълго на слънце;
• Подновявайте фотозащитата на всеки три часа и след къпане;
• Избягвайте експозицията на слънце между 11 и 16 часа; 
• Не използвайте солариумите като подготовка за плаж. Установено е, че тенът, получен от 10 процедури, осигурява защита, която не е по-силна от крем с СПФ 2. В същото време вредата, нанесена от тях, е същата както от УВ лъчите на слънцето;
• Облачното време не означава, че няма УВ-радиация!

 

2. Слънчева уртикария/алергия/алергична реакция от УВ-лъчи

 Обривите, които приличат на „ужилено от коприва“, могат да се появят както в/у изложените на слънце участъци, така и извън тях. При появата й се консултирайте с дерматолог. Лечението й включва, освен задължителната фотозащита, антихистамини и др. медикаменти.

3. Фотодерматити

• Фототоксичен дерматит
• Фотоалергичен дерматит – и двата се получават в резултат на комбинираното действие на вътрешно приети субстанции и слънчевото греене. Напр. има медикаменти, които повишават чувствителността на кожата към слънцето-антибиотици /доксициклин/, нестероидни противовъзпалителни средства/диклак и др. от тази група/, диуретици, лекарства за кръвно и др.

 4. Фотоконтактен дерматит /Berlock dermatitis/ 

Получава се при нанасяна на разл. субстанции в/у кожата и след това излагането й на слънце. Напр някои растения като бръшлян, смрадлика и др., козметични средства като парфюми, козметични и лекарствени кремове, грим, червило. Затова не отивайте парфюмирани и гримирани на плаж!

 5. Милиария-обрив

Дължи се на нарушена перспирация/функция на потните жлези/. Явява се в зони на по-обилно изпотяване и в зони, където има по-голямо триене с дрехите. За появата му способства употребата на мазни кремове и масла. Представя се от сърбящи дребни пъпчици и/или  мехурчета. Отзвучава  и спонтанно до няколко дни. Затова, носете подходящо облекло, ползвайте хидратиращи кремове, избягвайте фон дьо тен и тежък грим.

 6. Разноцветен лишей

 Изразява се в розови, кафеникави или бели петна по кожата на тялото и понякога на крайниците, развиващи се у генетично предразположени хора през топлите месеци. Дължи се на свръхразмножаване на една сапрофитна гъбичка по кожата, вследствие на по-ниско съдържание на ундециленова киселинана в потта. Лекува се с противогъбични средства. Склонен е към рецидиви в следващ топъл сезон.

Коментари

Хубава статия. Бих искала да допълня някои малко известни, но важни факти и грешки. Употребата на антибиотици излагане на силно слънце / особенно ако има и някакъв патоген който се лекува с тези антибиотици/ може да доведе до тежки алергични реакции Освен задължителните обриви може да има и оттоци които да са животозастрашаващи в областта на дихателните пътища. Особено опасни в комбинация със слънце са тетрациклиновите антибиотици. При лечение на акне и фурункулоза и продължителна експозиция на слънце задължително е спирането на антибиотици и др. спарвящи се с акнето средства - и външи и вътрешни. Също така някои разрушаващи средства като салицилова киселина , ретин А и др. на киселинна основа не трябва да бъдат употребявани. Може да се развият възпалителни реакции най често в областта на лицето които да преминат в розацея - най често при светла кожа и русоляви хора. Те трябва да са с повишено внимание при слънчево излагане. Другата комбинация от противозачатъчни и слънце при по кестеняви хора може да доведе до кафяви петна - хлоазма по лицето и тялото. Които остават трайно. Когато ходите на море и сте по цял ден на плажа много внимателно - не само с мазането на кожата , но и с приемането на лекарства.